Изправена пред перспективата да загуби милиарди в брой от ЕС и все по-отчаяно искаща да промени влошените проучвания на общественото мнение преди изборите догодина, управляващата партия на Полша "Право и справедливост" сигнализира в сряда за отстъпление по дългогодишните съдебни спорове, които влошиха отношенията между Варшава и Брюксел .

Парите говорят, пише "Политико".

"Нямаме време за дърпане на въже с Комисията. Призовах опозицията да започне работа по предложения закон възможно най-бързо", каза премиерът Матеуш Моравецки на брифинг в сряда.

Проектозакон, представен на полския парламент късно във вторник, ще приложи реформа, която Брюксел отдавна търси. Идеята е да се преместят съдебните дисциплинарни въпроси от специална камара във Върховния съд, която се смята за повлияна от правителството, към друга висша инстанция, Върховният административен съд, който се смята за по-независим.

Проектозаконът също ще прекрати санкциите срещу съдии, които повдигат въпроси относно статута на колеги съдии - деликатен въпрос в Полша, тъй като много наскоро назначени съдии имат съмнителен правен статут.

Министърът по европейските въпроси на Полша Симон Синковски вел Шек каза, че тези промени са били договорени в Брюксел с Комисията.

"Ако този проект бъде приет, това ще бъде равносилно - това е декларацията от Европейската комисия - на отпускане на средства за Полша", каза правителственият говорител Пьотр Мюлер.

Независимостта на съдебната система и използването на дисциплинарни мерки за наказване на съдии, които се обявиха против съдебните реформи на правителството, са в основата на спора за върховенството на закона между Полша и ЕС.

Правителството твърди, че са необходими дълбоки реформи, за да направят полските съдилища по-ефективни, достъпни и изчистени от съдии от комунистическата ера. Критиците видяха правните промени, които започнаха в края на 2015 г., като опит да се поставят съдилищата под по-строг политически контрол.

В резултат на това Европейската комисия задържа 35 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми от фонда за възстановяване от пандемията, а Съдът на ЕС миналата година наложи глоба от 1 милион евро на ден за неспазване на съдебна заповед на ЕС да суспендира спорния дисциплинарен механизъм на съдиите в страната.

Дори Моравецки призна в скорошно интервю, че резултатът е бъркотия: "Вероятно не бихме могли да имаме повече хаос и проблеми в съдебната система, отколкото имаме в момента."

Полша се опита да се оттегли преди пет месеца, но до голяма степен козметичните реформи направиха малко, освен да променят името на дисциплинарната камара и не бяха достатъчни, за да може Комисията да се съгласи да деблокира отчаяно необходимите пари от ЕС.

Съдът на ЕС поряза Полша и Унгария за парите срещу демокрация

Съдът на ЕС поряза Полша и Унгария за парите срещу демокрация

Ценностите на Съюза се отстояват и след приемането в Общността

Политически удари

Получаването на одобрение от ЕС за изплащане на замразените средства обаче означава, че законопроектът трябва да премине през двете камари на парламента и след това да бъде подписан от президента Анджей Дуда, а това не е приключено.

Правителството има тънко като бръснач мнозинство в парламента и се нуждае от гласовете на крайнодесния си коалиционен партньор "Обединена Полша", за да приеме мярката. Но партията, водена от министъра на правосъдието Збигнев Зиобро, архитектът на реформите, твърд евроскептик и политически съперник на Моравецки, иска да отложи решението дали да подкрепи законопроекта.

Зиобро нарече предложените компромиси с Брюксел "изнудване".

"Не знам дали Обединена Полша ще гласува "за", каза Моравецки в радио интервю. "Ръководството на Обединена Полша поиска няколко дни за размисъл."

Ето защо Моравецки моли опозицията за помощ за придвижване на законодателството, но тези партии не желаят да бързат да помогнат на правителството.

"Готови сме да работим, но няма да става на бързи обороти. Мисля, че има време за това следващата седмица", каза Борис Будка, парламентарен лидер на опозиционната партия "Гражданска платформа".

"Ще направим всичко, за да получим средства от ЕС... но не трябва да забравяме кой носи отговорността, че все още нямаме тези пари", каза Владислав Косиняк-Камиш, лидер на опозиционната земеделска "Полска народна партия", пред репортери в парламента в сряда.

Но правителството пренебрегва тези опасения на опозицията и се стреми да прокара законопроекта в парламента. Първото четене на законодателството е насрочено за четвъртък, каза в сряда говорителят на ПиС Рафал Боченек, като второто и последното трето четене ще се състоят във вторник.

Има също съмнения, че преминаването към Върховния административен съд е в съответствие с полската конституция, но Моравецки каза, че е сигурен в законността на мярката.

Някои наблюдатели се съмняват дали предложените промени са в съответствие с критериите на Комисията.

Лоран Печ, професор по право в Университетския колеж в Дъблин, нарече законопроекта "шега", която не отговаря на изискванията на Комисията и Съда на ЕС.

Якуб Ярачевски, изследовател координатор на Democracy Reporting International, базирана в Берлин неправителствена организация, каза: "Комисията трябва да изчака да види окончателния текст на закона, но в сегашния си вид предложеното законодателство не отговаря на етапите на фонда за възстановяване, с които Полша се съгласи с Комисията по-рано тази година."

На опозицията й е трудно да прикрие радостта си от трудностите на правителството.

"Не се сърди приятелю. Това са добри промени", казва окуражаващо на Моравецки лидерът на Гражданска платформа и бивш председател на Европейския съвет Доналд Туск. "Няма нужда да ходите на колене в Брюксел".

Брюксел реже еврофондовете на Унгария

Брюксел реже еврофондовете на Унгария

Будапеща не е въвела исканите реформи