Приходите на Русия от износаа петрол са намалели през миналия месец въпреки увеличаването на производството до нива, които са малко под тези отпреди инвазията в Украйна, обобщава в. "Гардиън".

Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочи, че това е знак, че усилията на Запада да ограничи приходите на Кремъл дават резултат.

По оценки на МАЕ през ноември Русия е спечелила около 15,8 млрд. долара от продажби на петрол, което е вторият най-нисък резултат за тази 2022 година след 14,7 млрд. долара за септември.

Русия не очаква таванът на цените да е критичен за производството ѝ на петрол

Русия не очаква таванът на цените да е критичен за производството ѝ на петрол

Москва подготвя ответни мерки

Спадът на приходите дойде въпреки увеличението на руския износ на суров петрол и продукти до 8,1 млн. барела дневно, което е най-високото ниво от април, два месеца след като Русия нахлу в Украйна.

Това е положителен сигнал за западните държави, които се надяват да ограничат финансирането на Кремъл от износа на енергия, който представлява най-големият източник на приходи за Русия.

На 5 декември ЕС и Г-7 въведоха ценови таван от 60 долара за барел руски морски петрол, тъй като правителствата се опитаха да намерят баланс между намаляването на приходите на Кремъл и запазването на контрола върху инфлацията на цените на горивата. В сряда цената на неруския петрол беше около 81 долара за барел.

Наблюдатели от бранша поставиха под въпрос доколко ефективно ще бъде ограничението, тъй като руският петрол вече се търгува под 60 долара за барел. По данни на МАЕ експортната смес на страната - суров петрол "Уралс" - се е понижила до около 43 долара за барел в началото на декември.

Русия отговаря с минимална цена на своя петрол

Русия отговаря с минимална цена на своя петрол

Ходът е в отговор на тавана на цените, наложен от Г-7

Ограничението, което доведе до струпване на танкери край Турция непосредствено след въвеждането му, ограничи достъпа до застрахователни и транспортни услуги за всички купувачи на руски петрол, които откажат да се придържат към прага.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че ограничението няма да окаже значително въздействие върху икономиката на страната, но може да навреди на международния енергиен пазар и да принуди Русия да намали производството. Неговият американски колега Джо Байдън беше разгневен, когато през октомври петролният картел "Опек+" намали производството с 2 млн. барела на ден с решение в полза за Русия и Саудитска Арабия.

МАЕ прогнозира, че добивът на петрол в Русия ще намалее с 1,4 млн. барела дневно през следващата година.

"Макар че по-ниските цени на петрола са добре дошли за потребителите, които се сблъскват с нарастващата инфлация, пълното въздействие на ембаргото върху доставките на руски суров петрол и продукти предстои да се види", заявиха от агенцията.

МАЕ добави, че ръстът на световното търсене на петрол ще се забави през следващата година, но все пак ще бъде стабилен - 1,7%, тъй като Китай се възстановява от икономическите ограничения, свързани с Covid.

 ОПЕК+ запазва производството на петрол

ОПЕК+ запазва производството на петрол

Решението бе очаквано

Агенцията прогнозира, че търсенето на петрол в Китай ще се свие с 400 000 барела дневно до 15,4 млн. барела през тази година, преди да се възстанови с почти един милион барела дневно през 2023 г.

Агенцията заяви, че световното търсене на петрол през 2022 г. се е увеличило с 2,3 млн. барела дневно в сравнение с миналата година, а през следващата година се предвижда да нарасне с 1,7 млн. до 101,6 млн. барела дневно.