Решението на ОПЕК+ да запази производството на петрол непроменено е подходящо за пазарните колебания. Това съобщи в неделя след проведената видеоконференция на големите страни производителки на петрол министърът на енергетиката на Алжир, цитиран от "Ройтерс". 

Групата ОПЕК+ ще следи отблизо пазарите на суров петрол за всякакви развития, каза Мохамед Аркаб.

По-рано в неделя ОПЕК+ се съгласи да се придържа към целите си за добив на петрол, тъй като пазарите се борят да оценят въздействието на забавящата се китайска икономика върху търсенето и ограничението на цените на G7 за руския петрол върху предлагането.

ОПЕК+ вероятно ще запази нивата на добив на петрол

ОПЕК+ вероятно ще запази нивата на добив на петрол

Днес ще се проведе конференция и по повод на наложения таван от 60 долара за барел руски петрол

Припомняме, че решението бе очаквано. 

13-членната Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) днес проведе консултация с 10 други страни производителки на петрол, сред които Русия, за да преразгледат решението си през октомври да намалят производството с два милиона барела на ден.

Ден по-рано, Г-7 и Австралия се споразумяха за таван на цените от 60 долара за барел за руския петрол, който ще влезе в сила в понеделник или скоро след това, заедно с ембаргото на ЕС върху морските доставки на руски суров петрол.

Това ще предотврати доставките по море на руски суров петрол за Европейския съюз, които представляват две трети от вноса на петрол в блока от Русия, в опит да се лиши Москва от милиарди евро.

Докато Русия осъди входящата горна граница на цените в събота, заплашвайки да спре доставките за всяка страна, която приеме мярката, Украйна предложи горната граница да е дори по-ниска.

ЕС прие таван от 60 долара за руския петрол

ЕС прие таван от 60 долара за руския петрол

"Политико": $60 е по-висока цена от тази, на която Русия продава и Путин може да отхвърли хода на Запада като безсмислен

За ОПЕК+, голямото неизвестно в петролното уравнение е колко силно санкциите ще засегнат руските доставки. Но на този етап все още не може да се изключи по-голямо намаляване на добива на петрол.