Страните от Европейския съюз се споразумяха да поставят таван на цените на руския петрол от 60 долара за барел, слагайки край на дните на спорове за това колко силно ще бъдат засегнати приходите от изкопаеми горива на Владимир Путин, пише "Политико".

Според дипломати от ЕС сделката е била сключена в петък, след като Полша, която първоначално не искаше по-строг таван, се е присъединила.

Съгласно споразумението страните ще забранят на своите застрахователни и транспортни фирми да улесняват доставките на руски петрол до трети страни, ако те се продават над 60 долара за барел.

Системата ще се преразглежда на всеки два месеца, каза един от дипломатите. Целта е таванът да бъде определен на ниво, което е най-малко 5 процента под пазарната цена на руския суров петрол по време на процеса на преглед, добави дипломатът.

Планът на ЕС беше изготвен след предложение на Г-7 за ограничаване на цената, плащана за руския петрол, и сега се очаква да бъде приложен широко.

"Споразумението на ЕС за таван на цената на петрола, координирано с Г-7 и други, ще намали значително приходите на Русия", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Това ще ни помогне да стабилизираме глобалните цени на енергията, което ще облагодетелства нововъзникващите икономики по света."

Ключовият въпрос сега е как ще отговори Русия.

Цената от 60 долара е по-висока от нивото, на което Русия продава по-голямата част от своя суров петрол, което дава възможност на Путин да отхвърли хода на Запада като безсмислен. Той заплаши да намали производството, което би повишило световните цени на петрола и да спре доставките на страни, които подписват тавана.

Съгласно санкциите на ЕС, които влизат в сила от понеделник, вносът на руски петрол по море вече няма да бъде разрешен. Пакетът от санкции също съдържаше забрана за застраховане на корабоплаването за танкери, транспортиращи руски петрол по целия свят, но горната граница на цените щеше да отмени това, намалявайки смущенията на пазарите.

Имаше опасения, че санкциите на ЕС ще предизвикат скок в цените на петрола, ако застраховката за корабоплаване не е била налична при санкциите на ЕС. Докато преговорите между страните от ЕС в Брюксел се проточиха, САЩ, които първи предложиха тавана, се намесиха в опит да излязат от задънената улица. Полша също така си осигури ангажимент от Брюксел да започне работа по нов пакет от санкции срещу Москва.

Полша, Естония и Литва бяха водещи с искания за по-строги горни граници, за да се нанесат максимални щети на "военното ковчеже" на Путин. "Приветствам политическото споразумение на ЕС за определяне на таван на цените на руския петрол", каза министър-председателят на Естония Кая Калас в Twitter. "Осакатяването на енергийните приходи на Русия е в основата на спирането на руската военна машина."

ЕС обмисля таван на цените за руския петрол от 60 долара за барел

ЕС обмисля таван на цените за руския петрол от 60 долара за барел

Предложението трябва да се приеме от всички 27 страни членки