Наскоро въведеният таван на цените на руския петрол няма да окаже значително влияние върху производството на суровината. Това заяви руският заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин.

"Повечето пазари са достъпни за нашия продукт на адекватни пазарни принципи и възможните колебания в производството на петрол не са критични и няма да надвишават стойностите на пролетните колебания", увери той.

От своя страна финансовият министър Антон Силуанов изрази мнение, че все още е твърде рано да оценява ефекта върху бюджета от въвеждането на таван на цените на руския петрол, съобщава ТАСС.

Русия обаче подготвяла ответни мерки.

Таванът на цените само ще направи петрола по-скъп, предупреждава Русия

Таванът на цените само ще направи петрола по-скъп, предупреждава Русия

Мярката нямало да засегне "специалната военна операция" на Москва

"Засега е рано да се говори за влияние върху бюджета. В момента подготвяме реципрочни мерки за това как нашите компании да реагират на въвеждането на таван на цените", посочи Силуанов и допълни, че подобни мерки ще бъдат обявени в близко бъдеще.

Министърът нарече въвеждането на таван на цените непазарна мярка, която би имала последици за световния пазар.

"Ясно е, че това са непазарни механизми. Западът винаги ни е призовавал да използваме прозрачни, пазарни мерки, влияещи върху икономиката. Въпреки че сме виждали това и преди, самият той използва двойни стандарти. Това се случва в момента. Но не можеш да излъжеш пазара", подчерта Силуанов.

Москва за тавана на цените: Европа ще живее без руски петрол

Москва за тавана на цените: Европа ще живее без руски петрол

Кремъл не приема ограничението и обмисля ответни мерки

На 3 декември ЕС, страните от Г-7 и Австралия приеха да наложат таван на цените за руския суров петрол от 60 долара за барел.

От своя страна Кремъл заяви, че страната няма да приеме таван на цената на своя петрол и обмисля как да отговори на мярката.

От руското посолство в Съединените щати също разкритикуваха "опасния" ход на Запада и подчертаха, че Москва ще продължи да намира купувачи за петрола си.

Русия многократно е заявявала, че няма да доставя петрол на страни, които прилагат ограничението.