Русия "няма да приеме" таван на цената на своя петрол и обмисля как да отговори на мярката. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс" и ТАСС.

Изказването му е по повод решението на ЕС, страните от Г-7 и Австралия да наложат таван на цените за руския суров петрол от 60 долара за барел.

Песков отбеляза, че Москва се е подготвила за обявяването на тавана на цените.

Ние няма да приемем това ограничение, отсече той и добави, че Русия ще направи бърз анализ на споразумението и след това ще предприеме ответни мерки.

Русия многократно е заявявала, че няма да доставя петрол на страни, които прилагат ограничението - позиция, потвърдена отново от постоянния представител на Руската федерация в международните организации във Виена Михаил Улянов.

"От тази година Европа ще живее без руски петрол", изтъкна той.

ЕС обмисля таван на цените за руския петрол от 60 долара за барел

ЕС обмисля таван на цените за руския петрол от 60 долара за барел

Предложението трябва да се приеме от всички 27 страни членки

Таванът на цените, въведен от Г-7, ще позволи на страните извън ЕС да продължат да внасят руски суров петрол по море, но ще забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол по целия свят, освен ако той не се продава за по-малко от 60 долара за барел. Това може да усложни доставката на руско синьо гориво на цена над горната граница дори до страни, които не са част от споразумението.

Руският суров петрол "Уралс"се търгуваше за около 67 долара за барел в петък.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че ограничението ще облагодетелства особено страните с ниски и средни доходи, които основно понесоха тежестта на високите цени на енергията и храните.

Русия няма да доставя петрол на страни, подкрепили таван на цените

Русия няма да доставя петрол на страни, подкрепили таван на цените

Русия очаква петролното ембарго от ЕС през декември

"Тъй като икономиката на Русия вече се свива и бюджетът й изтънява, таванът на цените незабавно ще намали най-важния източник на приходи за президента Владимир Путин", посочи тя.

От руското посолство в Съединените щати разкритикуваха "опасния" ход на Запада и подчертаха, че Москва ще продължи да намира купувачи за петрола си.

"Стъпки като тези неизбежно ще доведат до увеличаване на несигурността и налагане на по-високи разходи за потребителите на суровини", предупредиха от посолството и изразиха увереност, че руският петрол ще продължи да бъде търсен.