Русия ще спре да доставя петрол и петролни продукти на страни, които налагат таван на цените на руския петрол.

Това заяви пред репортери заместник министър-председателят Александър Новак, цитиран от "Интерфакс". Въвеждането на такъв лимит с цел задържане на цените на петрола и ограничаване на приходите на Русия се обсъжда в света по инициатива на САЩ.

"Що се отнася до ограничението на цените: ако го въведат, ние просто няма да доставяме нашия петрол и петролни продукти на такива компании или държави, които ще въведат ограничения, защото няма да работим при непазарни условия", каза Новак.

Новак също така отбеляза, че не е чувал мнението, че Индия и Китай биха могли да се присъединят към ембаргото върху покупките на руски петрол.

Според коментара на Новак въвеждането на този механизъм би "унищожило напълно пазара".

"Според мен това е пълен абсурд. Намесата в пазарните механизми на такъв важен отрасъл като петролния, който е от решаващо значение за осигуряването на енергийната сигурност в света, ще доведе единствено до дестабилизиране на петролния отрасъл, на петролния пазар. Същите потребители, европейски и американски, които днес вече плащат високи цени, ще платят за това на първо място", предупреди Новак.

"Не сме чули нито един положителен отговор от производителите на петрол, които участват на пазара, на този абсурд, който се обсъжда от всички", каза вицепремиерът.

Коментирайки факта, че през декември ще влязат в сила санкциите на ЕС върху покупките на руски петрол, Новак заяви, че руските компании "знаят за декември и се подготвят за него".

"Надявам се, че във всички планове, които имат, ще вземат предвид декември. Всички планове са изготвени така, че да запазят текущите нива", казва Новак.

Припомняме, ембаргото, наложено от ЕС върху закупуването на руски петрол по море влиза в сила от 5 декември 2022 г.

През март САЩ забраниха вноса на петрол от Русия.

Очаква се утре, 2 септември, министрите на финансите от Г-7 да обсъдят възможността за налагане на ценови таван на руския петрол. Има разнопосочни тези - че ако не се въведе ограничението, ще започне глобално покачване на цените на енергията, ако по-голямата част от руския петрол не е на разположение. Германският канцлер Олаф Шолц изрази увереност, че подобен механизъм трябва да бъде одобрен от мнозинството от международната общност, в противен случай той няма да работи.

САЩ: Г-7 обмисля таван на цената на руския петрол

САЩ: Г-7 обмисля таван на цената на руския петрол

Налагането на таван върху цената би било най-големият удар за Путин