Координаторът на Съвета за национална сигурност на Съединените щати за стратегически комуникации Джон Кърби разкри в сряда, че финансовите министри от Групата на седемте (Г-7) ще обсъдят тавана на цените на руския петрол по време на среща по-късно тази седмица.

Говорейки на брифинга за пресата, Кърби подчерта, че налагането на таван върху цената би било най-големият удар за руския президент Владимир Путин.

Вашингтон вече е предприел "решителни действия за забрана на руския петрол и съюзниците на САЩ също обявиха планове за намаляване собствен внос" на руска енергия.

"Увеличаването на приходите от руски петрол демонстрира необходимостта от таван на цената", заключи Кърби, подчертавайки, че САЩ ще продължат да търсят алтернативни начини за доставка на газови продукти за Европа, въпреки руските енергийни съкращения.

ОПЕК може да намали добива при рецесия

ОПЕК може да намали добива при рецесия

Съкращенията може да не са неизбежни, Иран може да се върне на петролните пазари, близо е до ядрена сделка

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди в сряда, че светът може да се сблъска със скок в цените на енергията, ако не бъде въведен таван на цените на руската енергия.

"Без ограничение на цените сме изправени пред заплахата от глобален скок на цените", каза Йелън по време на среща с британския си колега Надхим Захауи.

Междувременно министърът на финансите на Обединеното кралство остана уверен, че ограничението на цените на Г-7 за руския петрол "ще даде резултат" и призова повече страни да подкрепят действието.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви на брифинг, че поставянето на таван на цените на руския петрол ще бъде "много ефективно", тъй като Русия непрекъснато се опитва да намери нови пазари.

"Ограничаването на цената е най-ефективният начин да се удари силно върху приходите на Путин и това ще доведе не само до спад в приходите на Русия, но и до спад на глобалните цени на енергията", подчерта Жан-Пиер .

Тя отбеляза, че министрите от Групата на седемте (Г-7) ще обсъдят въпроса в петък по-подробно. "Вярваме, че това ще бъде начин наистина да ударим Русия финансово", каза говорителят.

Медведев очаква над 400$ за барел петрол при таван на цените за Русия

Медведев очаква над 400$ за барел петрол при таван на цените за Русия

На пазара щяло да има значително по-малко петрол, а цената му щяла да е много по-висока