Групата на седемте най-богати икономики (Г-7) се стреми да въведе механизъм за ограничаване на цените на износа на руския суров петрол до 5 декември, когато влязат в сила санкциите на Европейския съюз, забраняващи вноса по море на руски суров петрол, каза в сряда високопоставен служител от тези страни, предава Ройтерс.

"Целта тук е Г-7 да се приведе в съответствие с графика, който ЕС вече е въвел. Искаме да сме сигурни, че механизмът за ограничаване на цените влиза в сила по същото време", каза служителят, пожелал анонимност.

Г-7 - Съединените щати, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания - заявиха миналия месец, че ще обмислят поставянето на таван на цените на руския суров петрол, за да ограничат приходите от петрол, които Москва използва, за да финансира инвазията си в Украйна.

Оттогава се правят опити да се включат в тази схема Китай и Индия, които вече купуват руски петрол с отстъпка от пазарната цена.

"Вече чухме от редица азиатски страни, които се интересуват или от присъединяване към коалицията, или от по-добро разбиране на границата, на която ще бъде определена цената, за да укрепят позицията си в преговорите си с руснаците за бъдещи договори", каза представителят на Г7.

Цената, определена от Г-7, ще бъде публично оповестена по тази причина, каза той.

Китай и Индия са заинтересовани от идеята за минимизиране на разходите си за внос на петрол, тъй като са загрижени за въздействието върху бюджета заради често субсидираните цени на дребно и инфлацията, каза служителят.

Г-7 искат цената на руския суров петрол да се определя от членовете на картела на купувачите на ниво над руските производствени разходи, така че да се осигури стимул за Кремъл да продължи да го продава, но много под сегашните високи пазарни цени.

По този начин Русия ще бъде изправена пред труден избор да се съгласи на по-ниски, но продължаващи приходи или почти никакви приходи, след като ембаргото на ЕС за суров петрол влезе в сила през декември.

Служителят каза, че Русия ще има трудности да продава своя суров петрол другаде, тъй като санкциите на ЕС предвиждат забрана на всички финансови услуги, свързани с търговията с руски петрол, включително застраховане, презастраховане и финансиране на товари и кораби.

Американският сенатор от Републиканската партия Марко Рубио иска САЩ да наложат санкции на покупките от страна на Китай на петрол и други енергоносители от Русия в опит да бъде спряно финансирането на войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, предава Блумбърг.

Руската инвазия в Украйна дестабилизира петролните пазари, вдигайки котировките на суровия петрол нагоре с около 30% тази година поради опасенията, че руският петрол ще бъде изключен от световната търговия и ще притисне и без това стегнатия пазар. Европейските страни вече обмислят нормиране на потреблението на природен газ, голяма част от който купуват от Русия, за да помогнат за запазване на доставките за зимата.

Западът купувал руски петрол от Индия

Западът купувал руски петрол от Индия

Руски сенатор разкри как се заобикалят санкциите срещу Кремъл