Беларуският президент Александър Лукашенко вероятно е отклонил усилията на руския си колега Владимир Путин да принуди Беларус към допълнителни отстъпки за руско-беларуска интеграция по време на среща в Минск на 19 декември. Президентите се въздържаха от публично обсъждане на руското нахлуване в Украйна, като и двамата лидери отбелязаха, че Беларус все още е изправен пред западна заплаха.

Путин обяви, че може да помисли за обучение на екипажи на беларуската бойна авиация за използване на боеприпаси със специални бойни глави поради изострящата се ситуация по външните граници на съюзната държава.

Това пише в поредния си анализ "Институтът за изследване на войната" (ISW). 

ISW по-рано вече писа, че Лукашенко използва реториката за защита на беларуските граници срещу Запада и НАТО в опит да избегне участие в руското нахлуване в Украйна.

Лукашенко също беше използвал подобни намеци за възможно разполагане на ядрени оръжия в Беларус на 17 февруари в контекста на твърденията за западна агресия.

Лукашенко отбеляза, че Русия ще достави комплекси за ПВО С-400 и комплекси "Искандер", а Путин заяви, че и двамата лидери са обсъдили формирането на единно отбранително пространство.

Лукашенко и Путин обсъдиха цената на газа

Лукашенко и Путин обсъдиха цената на газа

Основна тема е било и военното сътрудничество между държавите

ISW продължава да оценява, че участието на Беларус във войната на Путин срещу Украйна остава малко вероятно. Фактът, че Путин изглежда е приел тезите на Лукашенко, без да убеди Лукашенко да ги коригира, косвено подкрепя тази оценка. Лукашенко вероятно ще коригира реториката си, за да създаде някакво правдоподобно обяснение на собствения си народ за това защо внезапно се отвръща от измислената заплаха от инвазия на НАТО, която е създал, за да се присъедини към катастрофалната инвазия на Путин в Украйна.

Кремъл също се опита да прикрие вероятните първоначални намерения на Путин да окаже натиск върху Лукашенко за допълнителни отстъпки по отношение на интеграцията с Руската федерация. Путин по-специално заяви, че "Русия не е заинтересована да поглъща никого", когато говори за Беларус.

Това изявление последва повторението на Лукашенко за независимост и пълен суверенитет на Беларус на 16 декември и изглежда като защитна реакция на коментарите на Лукашенко.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също заяви, че Путин не е отишъл в Беларус, за да убеди Лукашенко да се включи във войната, отбелязвайки, че подобни спекулации са неоснователни и глупави.

Песков горещо отрече намерението на Путин да нахлуе в Украйна дни преди началото на настъпателната операция по подобен начин, разбира се, но това отричане е по-скоро опит да се прикрие отчаянието на Путин да въвлече Лукашенко във войната и очевидния провал - отново - да го направя.

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Беларуският лидер увери, че страната му никога няма да стане враг на Москва

През нощта на 18 срещу 19 декември руските сили атакуваха Киев с безпилотни самолети Шахед-131 и -136. Украински официални лица съобщиха, че украинските сили са свалили 30 руски дрона, включително 10 над Южна Украйна и 18 над Киев.

Ръководителят на Киевската градска военна администрация Сергей Попко заяви, че руските удари наистина са успели да ударят неопределен инфраструктурен обект в Киев, а руски милиблогъри твърдят, че руските удари са насочени към енергийна инфраструктура.

Секретарят на Украинския съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов оцени, че руските сили разполагат с достатъчно ракети, за да извършат още три или четири кръга удари и след това ще трябва да придобият повече ракети от Иран, срещу който Украйна ще се бори да се защити; но отбеляза, че украинските сили знаят как да се защитават срещу безпилотни самолети камикадзе Шахед.

Съобщава се, че Донецката народна република (ДНР) влиза в конфликт с други проруски власти относно основните административни функции, което предполага липса на сплотеност между окупационните администрации в различни райони на окупирана Украйна. Подкрепяният от Русия председател на Асоциацията на товарните превозвачи и спедиторите в Крим, Анатолий Цуркин, публикува публичен призив към ръководителя на ДНР Денис Пушилин на 18 декември, призовавайки Пушилин да регулира незаконните, безпочвени действия, които се извършват на територията на ДНР от служители на различни военни, административни, правоприлагащи и бюрократични органи на ДНР.

Цуркин твърди, че служители на ДНР в районите на Николске и Манхуш (транспортни възли западно от Мариупол, които имат достъп до магистрала M14 Мариупол-Бердянск-Мелитопол, която води до магистрала E105 Мелитопол-Дзанкой, която свързва окупираната Запорожка област с окупирания Крим) задържат камиони, пътуващи от Крим без специална причина и с крехки основания, за да отнемат личните документи на водачите и незаконно да конфискуват автомобили.

Оплакванията на Цуркин вероятно идват отчасти в резултат на засиления натиск върху руските власти да намерят алтернативни логистични маршрути от Русия до Крим поради повреда на моста през Керченския пролив. Освен това те са емблематични за растящите търкания между ДНР и други свързани с Русия фракции, за които ISW докладва по-рано.

Липсата на административна сплотеност в режима на Пушилин очевидно се приема зле от други руски и подкрепяни от Русия власти, което като цяло предполага, че Пушилин не комуникира ефективно с други окупационни органи и следователно усложнява логистиката между ДНР и други окупирани територии.

Групата "Вагнер" вероятно е изградила своя офанзивен модел около тактическа бруталност, за да се приспособи и да се възползва от своята база от лошо обучени и наскоро вербувани затворници. Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи на 19 декември, че групата Вагнер продължава да играе основна роля в привличането на украинските сили около Бахмут и че групировката е разработила свой различен набор от тактики, основани на факта, че нейната наборна база е предимно съставен от бивши затворници с малко или никакво обучение.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство отбеляза, че командването на групата "Вагнер" се възползва от склонността към бруталност на новобранците, тъй като защитава ценни лидерски активи за сметка на новобранци с ниска стойност.

ISW подробно докладва за факта, че групата "Вагнер" използва затворници, за да изгради своята бойна сила и че силите ѝ играят до голяма степен изтощителна роля в операциите близо до Бахмут, като не успяват да заемат значителна територия, но ефективно приковават украинските сили в защитата на околните територия.

Пригожин продължи усилията за установяване на "Вагнер" като легитимна полудържавна организация, като отправи петиция към известни националистически елементи в Кремъл. Пригожин продължи да настоява властите в Санкт Петербург да погребат починал военнослужещ от Вагнер на руско военно гробище, като раздаде идентични писма до председателя на руската Държавна дума Вячеслав Володин, председателя на Руската комунистическа партия Генадий Зюганов, председателя на партията на Новите хора Алексей Нечаев , председателят на партията "Справедлива Русия — Патриоти — за истината" Сергей Миронов, заместник-председателят на Съвета на федерацията Андрей Турчак и председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание Валентина Матвиенко.

Пригожин се свърза директно с видни националистически фигури, които изиграха важна роля в определянето на информационни условия за войната на руския президент Владимир Путин преди 24 февруари, вероятно в опит да си осигури признание от руското правителство.

Пригожин отбеляза също, че бивш офицер и носител на орден "Герой на Русия" Андрей Трошев е подал петиция пред Путин относно почетното погребение на всички участници в "специалната военна операция".

Впоследствие Володин заяви, че загиналите военнослужещи от Вагнер трябва да получат равно признание и права като всички участници във военната операция.

Руските военни търпят неуспехи във вербуването на украински цивилни към доброволчески батальони в окупираните територии.

Руските окупационни сили засилиха усилията си да ограничат движението на украински граждани в окупираните територии. Украинският генерален щаб съобщи на 18 декември, че руските окупационни служители са въвели 24-часов комендантски час в Запорожка област и планират специално да запазят комендантския час от 30 декември до 3 януари в Бердянск и Черниговка, Запорожка област.