Съюзническите отношения между Русия и Беларус се градят не върху желанието на Москва да погълне съседа си, а върху координацията на икономическата политика. Това заяви в понеделник руският президент Владимир Путин след преговори в Минск с беларуския си колега Александър Лукашенко, съобщи ТАСС.

Снимка 600044

Източник: EPA/БГНЕС

На първата среща в Минск от три години, лидерите се договориха за основните параметри на доставките на руски газ за Беларус и съвместните военни учения.

В преговорите на четири очи Путин и Лукашенко са съгласували, по думите на руския лидер, всички основни параметри на ценообразуването в енергетиката". Президентът на Руската федерация припомни, че Москва доставя петрол и газ на Минск при много изгодни, преференциални условия.

Беларус, каза Лукашенко, е доволен от ценообразуването на доставките на газ за следващите три години. Президентите не разкриха подробности за постигнатите договорености, които ще бъдат обявени по-късно от правителствата на двете страни.

Кремъл отрича да се опитва да въвлече Беларус във войната

Кремъл отрича да се опитва да въвлече Беларус във войната

Днес руският президент е на посещение в Минск

Москва и Минск се договориха да продължат практиката на редовни военни учения, като по-специално руски специалисти ще обучават екипажите на беларуски самолети, преустроени да носят ядрени бойни глави. Путин подчерта, че САЩ провеждат подобни учения със своите съюзници от НАТО от десетилетия.

Лукашенко благодари на колегата си за доставката на оперативно-тактически и зенитно-ракетни системи "Искандер" и С-400, които Беларус вече е поставил в бойна готовност, и подчерта, че републиката не може да се защити без помощта на съюзник: "Нека бъдем откровени , можем ли да го направим сами, без Русия да защити своята независимост и суверенитет? Не можем."

Относно санкциите на Запада, Москва и Минск, според Путин, доста уверено и ефективно се противопоставят на санкциите от неприятелски настроени държави и координират стъпките за минимизиране на въздействието на тези ограничения върху техните икономики.

Лукашенко се съгласи с тази оценка и отбеляза, че санкциите като бумеранг са ударили болезнено техните инициатори, които са отприщили прокси война с Русия в ръцете на украинци до последния украинец". Той също така обяви ускоряване на решаването на въпроси в такива области като осигуряване на равни условия за руските и беларуските предприятия и достъп до обществени поръчки.

Берлин е обезпокоен от посещението на Путин в Минск

Берлин е обезпокоен от посещението на Путин в Минск

Германия се опасява от включването на Беларус във войната

Русия няма интерес да поглъща никого, това "просто няма смисъл", каза Путин. Говоренето за подобни "планове" на Москва по отношение на Минск е глупост, опити да се забави интеграционният процес, за да не се сблъскват със силни конкуренти на световните пазари, счита той.

Лукашенко нарече подобни слухове тези на нашите беларуски бегълци от чужбина, които Западът им налага. В същото време той заяви: "Русия ще се справи без нас, но ние не можем без нея".

Припомняме, че по-рано днес Русия отхвърли идеята, че президентът Владимир Путин е пътувал до Беларус в опит да накара Минск да поеме по-активна роля в конфликта в Украйна. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че подобни твърдения са "безпочвени" и "глупави".

Миналата седмица Александър Лукашенко заяви, че суверенитетът и независимостта на Беларус са непоклатими, като същевременно увери, че "Беларус никога няма да бъде враг на Русия".

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Беларуският лидер увери, че страната му никога няма да стане враг на Москва

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.