Русия отхвърли идеята, че президентът Владимир Путин е пътувал до Беларус в опит да накара Минск да поеме по-активна роля в конфликта в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че подобни твърдения са "безпочвени" и "глупави".

Днес Путин замина на посещение в Минск - първото от над три години.

В публикувано на сайта на Кремъл съобщение се посочва, че по време на визитата ще бъдат обсъдени двустранните отношения, както и актуални теми от международния и регионалния дневен ред.

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Беларуският лидер увери, че страната му никога няма да стане враг на Москва

От офиса на беларуския президент съобщиха по-рано, че президентите на двете страни ще разговарят по въпроси относно сигурността и ще обменят мнения за ситуацията в региона и по света.

Миналата седмица Александър Лукашенко заяви, че суверенитетът и независимостта на Беларус са непоклатими, като същевременно увери, че "Беларус никога няма да бъде враг на Русия".

Лукашенко: Военните на Русия и Беларус се подготвят като единна армия

Лукашенко: Военните на Русия и Беларус се подготвят като единна армия

Не сме го крили от света, заяви държавният глава на среща с Шойгу

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

Руски войски участват в тактически учения в Беларус

Руски войски участват в тактически учения в Беларус

Бойните учебни мероприятия се провеждат както през деня, така и през нощта