Кремъл продължава публично да оспорва твърденията на финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, че силите му са единствените отговорни за превземането на Соледар, Донецка област, на 12 януари. Когато отговаря на въпрос на журналист, руският президент Владимир Путин приписа успеха на фронтовата линия на руското Министерство на отбраната (MO) и ръководството на армията.

Това пише в ежедневната сводка на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Изявлението на Путин вероятно е направено умишлено в усилие да се подкопае влиянието на Пригожин в руското информационно пространство, като се има предвид, че преди това се въздържаше от коментари за тактическия напредък в Украйна. Путин може също така да се е опитал да демонстрира, че запазва контрола си върху традиционните руски медии, докато Пригожин продължава да увеличава аудиторията си в Telegram и други социални медии.

Руското министерство на отбраната на свой ред също продължи със съобщенията, че щурмови отряди на руския Южен военен окръг (ЮВО) и руски въздушнодесантни войски атакуват украински позиции около Бахмут и вероятно умишлено изключи споменаването на силите на "Вагнер" в ежедневния си брифинг от 15 януари.

Също така говорителят на Кремъл Дмитрий Песков индиректно обвини Пригожин, че умишлено разкрива конфликта между руското МО и "Вагнер" в руското информационно пространство и се опита да разсее съобщенията за продължаващ конфликт между Пригожин и руското МО, като определи тези информации като "манипулаци". Песков обаче добави, че докато повечето подобни манипулации идват от "враговете" на Русия, Кремъл има и "приятели", които също се държат по подобен начин. Изявлението на Песков може би е било мълчаливо насочено срещу Пригожин, чиито критики към руското МО стават все по-нагли.

ISW: Путин и силоваците се бият за надмощие

ISW: Путин и силоваците се бият за надмощие

Поради недостиг на боеприпаси Русия няма да може да поддържа настъпателни операции през 2023 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че руско-украинската война е в "решителна фаза" на 15 януари. Столтенбург каза пред германския информационен бюлетин Handelsblatt на 15 януари, че страните от НАТО признават настоящата ситуация и трябва да "осигурят на Украйна оръжията, от които се нуждае да спечели." Изявлението на Столтенберг подкрепя оценката на ISW от 15 януари, че Кремъл вероятно възнамерява да предприеме решителни стратегически действия през 2023 г.

Изявлението на Столтенберг не означава, че войната е във финалната си фаза или че руските сили планират да използват всички налични ресурси в предстоящи действия. Представителят на украинското министерство на вътрешните работи и комуникациите Андрий Юсов отбеляза на 15 януари, че руският президент Владимир Путин е признал, че руските сили не могат да превземат Украйна бързо и обмисля воденето на продължителна война на изтощение.

ISW вече посочи, че Кремъл запазва своите дългосрочни максималистични цели да завладее Украйна и вероятно обмисля множество начини на действие за постигане на тези цели.

Столтенбург отхвърли многократните опасения на германския канцлер Олаф Шолц, че предоставянето на оръжия от Запада на Украйна може да предизвика ядрена ескалация. Столтенбург заяви, че "този риск от използване на ядрени оръжия е нисък" и че страни, включително Китай, са предали на Кремъл, че "ядрените оръжия не трябва да се използват". Изявленията на Столтенбург са в съответствие с непрекъснатите настоявания на ISW, че е изключително малко вероятно Кремъл да използва ядрени оръжия в Украйна.

Медведчук начерта два изхода от войната в Украйна

Медведчук начерта два изхода от войната в Украйна

Проруският украински политик написа първа статия след освобождаването си

Известен блогър съживи дискусиите отпреди февруари 2022 г. относно намерението на Кремъл да върне близкия съюзник на Путин Виктор Медведчук на власт в Украйна. Игор Гиркин, бивш руски офицер и виден националист, заяви на 16 януари, че Кремъл се надява да постави Медведчук начело на алтернативно украинско правителство. Гиркин и свързаният с Кремъл блогър Саша Котс разкритикуваха пригодността на Медведчук и възможността той някога да заеме такава позиция. Този разговор прилича на предишни медийни спекулации за потенциален план на Кремъл да назначи опозорения бивш украински диктатор Виктор Янукович като лидер на Украйна в началото на 2022 г.

Назначаването на началника на руския Генерален щаб, генерал от армията Валери Герасимов, за командир на руските сили в Украйна не предизвика значителна вълна от критики в дискурса на руските националистически блогъри.

Bлогърите до голяма степен твърдяха, че назначаването на Герасимов означава, че руското Министерство на отбраната (МО) отново поема отговорността за войната. Някои по-критични националистически гласове заявиха, че назначаването на Герасимов е пример за неспособността на Кремъл да се поучи от историческите си поражения, като се има предвид, че Герасимов не успя да задържи окупираните територии в Северна Украйна в началото на войната, но този дискурс беше ограничен.

Блогърите до голяма степен изразиха надежда, че Герасимов ще продължи да си сътрудничи с предшественика си (сега негов заместник-командващ), командващ руските въздушно-космически сили армейски генерал Сергей Суровикин и ще продължи да нанася ракетни удари срещу украинската енергийна инфраструктура.

Началникът на руския Генщаб Валерий Герасимов е бил в Източна Украйна

Началникът на руския Генщаб Валерий Герасимов е бил в Източна Украйна

Тръгнал е от Изюм преди атаката срещу руските сили

Лошата дисциплина сред руските сили продължава пряко да застрашава руските войници и да намалява ефективността на силите. Няколко руски водещи и опозиционни източника съобщиха, че старши сержант, служещ като командир на взвод, разположен в Тоненкое, Белгородска област, случайно е взривил граната RGD-5 на 15 януари, докато я е държал, за да покаже авторитета си. Експлозията предизвика втора експлозия в близкия склад за боеприпаси, уби трима руски войници и рани 16 войници. Местонахождението на 8 войници остава неизвестно. Известен руски блогър заяви на 16 януари, че руските командири са въвлечени в продължаващи безплодни конфронтации с военнослужещи заради неспазване на заповедите за вътрешен ред. 

Нарастващата официална загриженост относно продължаващите откази да се бият от страна на руските войници вероятно е мотивирала руските власти да разгласят възможностите си за наказания. Информационният канал на Кремъл ТАСС съобщи на 16 януари, че Централният военен окръг на Русия организира дисциплинарни караули за мобилизирани войници, които са арестувани за или заподозрени в престъпление. Руски служители и преди са поддържали такива центрове за задържане тайно, както ISW съобщи по-рано.

Някои руски жители продължават ограничена съпротива срещу руската мобилизация и отбранително производство. Видеозаписи, публикувани в социалните медии на 14 януари, показват руски мобилизирани мъже от Република Башкортостан, които се оплакват, че властите са ги изпратили на фронтовата линия близо до Кремина без обучение, радиостанции или гориво, в резултат на което тяхната част губи 50% от личния си състав за 10 дни. Независимият информационен бюлетин Meduza съобщи на 16 януари, че жителите на Ижевск, Удмуртска република, са публикували петиция, противопоставяща се на плановете на властите да превърнат местен търговски център в завод за производство на военни дронове.

Руските власти може да започнат да предлагат натурализация като руски гражданин за "доброволно" записване в руските въоръжени сили. Украинският генерален щаб съобщи на 16 януари, че чуждестранните граждани, които са в списъците за получаване на руско гражданство, автоматично получават гражданство, ако се запишат.

Дезертьорът от групата "Вагнер" Андрей Медведев избяга в Норвегия на 12 януари и публикува видео, критикуващо финансиста на Вагнер Евгений Пригожин и бруталните дисциплинарни процедури на групата. Медведев твърди, че е командвал отряда, отговорен за широко разгласеното убийство на дезертьора от "Вагнер" Евгений Нужин с ковашки чук. Медведев заяви, че той знае за 10 случая, при които силите на Вагнер са убили собствените си членове заради отказ да се бият, включително един случай, при който войници от Вагнер са били екзекутирани, докато са се опитвали да избягат от болница в окупираната Донецка област. Руски милблогър постави под въпрос дали бягството на Медведев е грешка на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) или умишлено усилие да се намали репутацията на Пригожин, въпреки че ISW не може да оцени условията на бягството на Медведев в момента.

Руските окупационни власти продължават да национализират активи в окупирана Украйна за руски военни нужди. Украинският център за съпротива съобщи на 16 януари, че руските сили са превзели цивилно медицинско заведение в Каховка, Херсонска област за военна употреба.

Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрюшченко заяви на 16 януари, че "единствената ефективна болница" в Мариупол, градска болница № 2 на Мариупол, е възобновила операциите за руските военни и връща цивилни. Андрюшченко заяви, че властите на Донецката народна република (ДНР) са иззели обработваема земя от украински фермери, за да я дадат на руските ветерани, воювали в Украйна.

Руските окупационни власти продължават насилствено да преместват и ограничават движението на украински цивилни в окупираните територии. Украинският център за съпротива заяви на 15 януари, че окупационните власти засилват депортациите и принудителни евакуации на украински цивилни от окупираните територии и че руските власти са отпуснали допълнителни средства на Краснодарския край и Воронеж, Сверловска, Курска и Ростовска области за настаняване на депортирани украинци.

Украинският кмет на Василовка, Сергий Калиман, заяви на 15 януари, че окупационните власти са депортирали петима цивилни от Шелки, Василевски район в Запорожка област на неизвестно място.

Руски блогър публикува кадри на руските окупационни власти, осъждащи украински цивилни на експулсиране от окупираната Запорожка област на неопределени места за "дейности, насочени към дискредитиране" на руската държава и окупационните власти.

Украинската администрация на Луганска област заяви, че руските окупационни власти са затворили входно-изходните пунктове към окупираните Рубижне и Лисичанск от околните окупирани територии, позволявайки само на цивилни с местна регистрация да преминават през контролно-пропускателните пунктове.

Украински източник публикува снимка на предполагаем окупационен документ на Министерството на здравеопазването на Херсонска област, в който се твърди, че окупационните власти планират да "евакуират" медицински заведения в населени места по източния (левия) бряг на река Днепър в райони по-навътре в руския тил.

Руските окупационни власти вероятно продължават да се борят да се грижат за разселените цивилни в окупираните територии. Руският окупационен ръководител на Херсонска област Владимир Салдо заяви на 15 януари, че над 30 000 украински цивилни живеят в центрове за временно настаняване по крайбрежието на Черно и Азовско море в Херсонска област.

Салдо заяви, че на цивилните им липсва зимно облекло, тъй като цивилните смятат, че ще бъдат в тези центрове само за кратко време и че руските окупационни власти ще им осигурят необходимите зимни доставки. Руските власти преди това дадоха ваучери за жилища на разселени цивилни от Южна Украйна.

Окупационните власти продължават мерките за интегриране на окупационни институции и инфраструктура в техните руски колеги. Руското министерство на цифровото развитие заяви на 16 януари, че всички руски мобилни оператори вече работят в окупирана Украйна.

Руските власти вероятно ще принудят украинските цивилни да преминат към руски оператори, които руското правителство може по-добре да наблюдава и използва, за да ограничи информационното пространство в окупираните части на Украйна. Лидерът на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник съобщи на 16 януари, че ЛНР и руските власти са се срещнали, за да обсъдят бюджета на ЛНР и финансовата интеграция с руското федерално правителство.

Украинският център за съпротива съобщи, че руските власти в Украйна изнудват украински цивилни да използват руски регистрационни номера на превозни средства.

Украйна превърна мобилните телефони на руснаците в свое оръжие

Украйна превърна мобилните телефони на руснаците в свое оръжие

Това показва слабостите на руската киберотбрана