Американското издание Business Insider в статия, публикувана в неделя, отново се връща към удара с HIMARS в Макеевка, който уби десетки (а според Украйна стотици) руски военни.

Но този път авторите обръщат внимание на един аспект, който според тях, въпреки цялата си важност, остава в сянка.

Точните и смъртоносни удари на HIMARS показват колко умело украинските сили са се научили да използват мобилните комуникации на противника в своя полза, пише изданието.

Веднага след като руските военнослужещи са пристигнали на мястото на инцидента и са включили мобилните си телефони, украинското разузнаване веднага е уловило сигнала и е предало данни за местоположението на руснаците по цялата командна верига, цитира Insider заключението на руското министерство на отбраната.

Мобилните телефони във военна зона могат да бъдат смъртоносни. От техните сигнали може да се разчете почти всяка информация, до позицията на войските и движението на противника.

Въоръжените сили на Украйна напълно са усвоили тази област на бойните действия и многократно превъзхождат възможностите на руската армия, което демонстрира нейната слаба киберотбрана, смята изданието.

Украинското военно разузнаване е успяло да използва данните за геолокация в селфитата, публикувани от руските войски, за да определи техните позиции и да установи модела им на движение, позволявайки прецизни удари с ракети с голям обсег, ракети и артилерия.

В средата на декември например украинците са използвали такива снимки, за да намерят местоположението на щаба на групировката "Вагнер" и да извършат атака с HIMARS, за която се смята, че е убила много от бойците на групата.

Способността на Украйна да поразява такива цели е значително подобрена от ракетните системи за залпов огън HIMARS и M270, и двете доставени от САЩ, които се превърнаха в проклятието на руските сили в Украйна, извеждайки от строя войски и оръжия, командни пунктове, складове за боеприпаси, мостове, и други военни цели.

Киев осъзна в началото на войната ползите от подобрената мобилна технология за армията и актуализира мобилните си приложения и разширява възможностите от първите дни, казва бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид в статията.

Украйна търси руските бази в социалните мрежи

Украйна търси руските бази в социалните мрежи

Съвременните комуникации са нож с две остриета