"Шестдесет и трима руски военнослужещи са загинали при ракетен удар от страна на украинските въоръжени сили по град Макиевка в ДНР."

Това съобщи руското министерство на отбраната на 2 януари следобед, повече от 12 часа след като украинските военни съобщиха за атаката. Руското министерство на отбраната призна, че украинските въоръжени сили са нанесли удари по обект на руските въоръжени сили в град Макиевка от ракетни установки HIMARS. Украинската страна твърди обаче за стотици загинали и ранени.

Първоначално думата "мобилизирани" беше част от доклада на Министерството на отбраната, но по-късно споменаването на мобилизираните изчезва, видя руската редакция на BBC.

И двете страни във войната неохотно признават за жертвите, които са дали. Особено това важи за руското Министерство на отбраната, което не е потвърждавало от пролетта загубите си.

Тази информация, макар и дадена със закъснение и изведнъж, подсказва, че случилото се в Макеевка е изключителен епизод от войната на Русия в Украйна. Руските държавни телевизия на са споменавали споменавала за случилото се в Макеевка в своите военни репортажи.

Голяма част от Донецка област е под контрола на проруските сили от 2014 г., когато подкрепяните от Русия сепаратисти я обявиха за "Донецка народна република". Регионът бе анексиран от Русия през 2022 г. след фалшифициран референдум.

В новогодишната нощ в Макеевка, Донецка област на Украйна, е обстрелвана сградата на професионално училище, в което са настанени руски мобилизирани. На следващия ден местните проруски власти съобщават само за около 15 ранени, но руските "патриотични" блогъри пишат, че нещата може да са много по-лоши.

Ударът по сградата в Макиевка изглежда е бил нанесен точно в момента, когато руската телевизия излъчва новогодишното поздравление на президента Путин, във видео на фона на войници.

В социалните мрежи се разпространява видеозапис на първите минути след атаката с HIMARS на украинските въоръжени сили, за която се твърди, че е насочена към местоположението на мобилизирани войници в Макиевка. Видеото показва, че сградата на професионалното училище е напълно разрушена.

Украинските медии твърдят, че са убити около 300 души. 

Украйна и Русия драстично се разминават за разменените "новогодишни подаръци"

Украйна и Русия драстично се разминават за разменените "новогодишни подаръци"

За удар по база на мобилизирани в Макеевка, Донецка област

Ако тези данни са верни, то това може да се нарече една от най-смъртоносните атаки на украинската армия по време на войната, разпалена от Русия.

Руските патриотични военни блогъри активно обсъждат съобщенията за големия брой загинали при удара по мобилизационната база в Макеевка.

От една страна, те се опитват да омаловажат мащаба на инцидента, но от друга, изразяват възмущение от действията на командването, което е настанило персонала в тази сграда, която, според някои твърдения, е била използвана и като склад за боеприпаси). В някои от украинските канали при съобщаване на инцидента се споменава отново и пушене на нерегламентирано за това място, което подсказва, че може да е имало освен удар и детонация.

По непотвърдена информация там са били настанени мобилизирани от Саратовска област. По други данни е от Самарска област. Губернаторът на Самарска област Дмитрий Азаров потвърди, че сред руските военнослужещи, загинали при обстрела на град Макеевка край Донецк, има жители на този руски регион. Изявлението на Азаров е съобщено от регионалното издание 63.RU.

Що се отнася до цифрата от 600 загинали и ранени, която първоначално беше назована в украинските телеграмни канали, това е "украинска дезинформация", твърди МИГ Русия.

Руският телевизионен журналист Андрей Медведев пише в канала си в Telegram: "След 10 месеца война е опасно и престъпно да смятаме врага за глупак, който нищо не вижда. Разполагането на личния състав навсякъде, в сгради, вместо в убежища, е пряка помощ за врага." И пита защо е взето решение за такова разполагане и настоява за най-тежките изводи от ситуацията в Макеевка.

Друг популярен военен блогър, "Владлен Татарски", отбелязва раздразнено: "Трагедиите с десетки загинали не учат тези идиоти с дипломи от военни училища и академии." Други коментатори пишат за трагедията в Макеевка, която е престъпление, но не и украинско, и бедствие резултат от чудовищна некомпетентност.

Около обяд на 2 януари ударът по сграда в Макиевка беше коментиран и от бившия полеви командир на самопровъзгласилата се ДНР Игор Гиркин (Стрелков), когото Украйна смята за военен престъпник, а Нидерландия обвинява в случая с катастрофата на пътническия самолет "Боинг" край Донецк.

Според него "обектът, в който се е намирало подразделението N, състоящо се предимно от мобилизирани руски граждани, е бил почти напълно унищожен в резултат на детонацията на въоръжение, съхранявано в същата сграда. Унищожена е и почти цялата военна техника, която стои в близост до сградата без да е имала и ни най-малък признак на камуфлаж.

По-късно Гиркин отново пише: "Все още няма окончателни данни за броя на жертвите, тъй като много хора все още се водят за изчезнали (останали под развалините). "Във всеки случай броят на загиналите и ранените е стотици (има приблизителни цифри от "200", но няма да ги съобщя)", твърди той.

В новогодишната нощ и през нощта на 2 януари руската армия също продължи да нанася въздушни удари по Киев и други украински градове, както и по енергийната инфраструктура на Украйна, включително с използването на ирански безпилотни самолети камикадзе.