Украйна твърди, че в новогодишната нощ е ликвидирала 400 руски войници, повечето от които от мобилизираните, допълнително са ранени 300, също мобилизирани. Появиха се твърдения, че сред ранените и загиналите може да има и цивилни, тъй като за посрещането на новата година много мобилизирани и от окупационната администрация са поканили свои близки.

Ударът на въоръжените сили на Украйна в новогодишната нощ е бил нанесен по Макеевка, Донецка област, където в професионално училище № 19 е била разположена голяма група мобилизирани.

Първо това съобщи отделът за стратегически комуникации на Въоръжените сили на Украйна в своя канал в Telegram, но тази нощ.

Според някои съобщения, появили се в социалните мрежи, където се разпространяват видеоклипове от Макеевка, ударът е бил нанесен от HIMARS.

Руската страна не потвърждава броя на жертвите. Властите на проруската ДНР потвърдиха вчера за удар, но съобщават за около 15 ранени в резултат на този обстрел.

Украинските въоръжени сили извършват масиран обстрел на западните покрайнини на Донецк и няколко района на Макеевка, написа и тази нощ ТАСС, позовавайки се на администрациите на тези градове.

УНИАН обаче цитира проруския канал в Telegram Baza, в който пишат и руски военни кореспонденти и окупационната администрация. Ударът по мобилизационната база е бил извършен в полунощ, когато всички са седяли на новогодишната трапеза.

Фактът на удара по сградата на професионалното училище в Макеевка беше потвърден и от заместник-министъра на информацията на ДНР Даниил Бесонов. Той обаче не назовава броя на ликвидираните, убити и ранени.

Блогърът Борис Рожин съобщава за "значителен" брой загинали и ранени, като добави, че "вечерта все още се разчистват отломките". В каналите Z и каналите на руските военни кореспонденти броят им варира от няколко до 50-70 души.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало тази информация.

Енергийни съоръжения в Киев са повредени

Енергийни съоръжения в Киев са повредени

Има прекъсвания на електрозахранването

В същото време съветникът на кмета на Мариупол Пьотр Андрюшченко заяви, че сред ликвидираните може да има и роднини на мобилизирани. "В Мариупол куп руски военни привлякоха съпруги и семейства за Нова година. Толкова масирано, че се забелязваше визуално. Няма съмнение, че същата тенденция се наблюдава и в Макеевка", написа в социалните мрежи Андрюшченко, който именно твърди, че сред загиналите и ранените може да има и цивилни.

Тази сутрин ТАСС потвърждава, че в Донецка област е напрегнато. Тази нощ украинските военни са обстрелвали Кировския район на Донецк, по-късно е нанесен удар по Калининския район на Горловка. Село Аксеновка е без електричество.

"На 1 януари администрациите на Донецк и Макеевка съобщиха на ТАСС за масиран обстрел от страна на украинските въоръжени сили. Народната милиция на ДНР също така информира, че в града действат системи за противовъздушна отбрана. Малко след полунощ украинската армия нанася удари по Донецк и Макеевка с множество ракетни установки, като изстрелва общо 11 снаряда", гласи припомнянето на ТАСС на първата новина от вчера.

В новогодишната нощ - малко преди полунощ Русия атакува Украйна с дронове, като атаката продължи и в 2023 г. Преди това през деня руската армия изстреля около 20 ракети по Украйна. Цел са били отново енергийни съоръжения, но според официалното изявление на руските военни те са ударили военни складове и бази за съхранение и управление на безпилотни летателни апарати.

Руските военни твърдят, че удрят по складове за дронове в Украйна

Руските военни твърдят, че удрят по складове за дронове в Украйна

Осуетили планове на Киев за нападения срещу Русия

По-късно в понеделник ТАСС разпространи съобщение на представители на руската власт в ДНР, според което след украински обстрел е повреден 110-киловолтов електропровод в Петровски район в западната част на Донецк и 15 700 абонати са останали без ток. Твърди се, че украинските сили са обстрелвали няколко пъти западната част на Донецк от началото на деня със снаряди калибър 155 мм.

Руската агенцията пише също, че са спрели работа всички помпени станции от водоснабдителната мрежа на град Николаев в Южна Украйна заради проблеми с електрозахранването, позовавайки се украинското издание Klymenko Time, цитиращо кмета на града Александър Сенкевич. Уточнява се, че водоснабдяването не е спряно, но налягането по мрежата е ниско.