Започва първият ден от новата година и 312-ият ден от войната в Украйна.

В навечерието на Нова година руснаците изстреляха десетки безпилотни самолети камикадзе към Киев и други региони. Украинците твърдят, че преди и след полунощ са свалили 45 дрона Shahed-136, включително 32 край Киев и седем над Николаевска област. За кратко бе обявена и въздушна тревога в Източна и Централна Украйна, която по-късно бе отменена.

Новогодишно 20 ракети летели по Украйна, засега

Новогодишно 20 ракети летели по Украйна, засега

Десетки души са ранени

На този етап украинската страна не дава информация за пораженията. Ръководителят на областната администрация на Киев Алексей Кулеба написа в своя канал в Telegram, че целта на руските дронове са били обекти от енергийната инфраструктура.

Андрий Небитов, началник на Националната полиция на Киевска област, публикува снимка на сваления дрон с надпис "Честита Нова година" на руски език.

По данни на военните през 2022 г. са свалени 13 безпилотни самолета, а през 2023 г. - 32 безпилотни самолета. Украинските военни не уточняват дали всички изстреляни дронове са били свалени или някои от тях са успели да достигнат целта си.

Тази сутрин движението на метрото в Киев по една от линиите е спряно, заради открити отломки от ракета на релсите, съобщава УНИАН.

Окупационните власти на териториите в Източна Украйна също съобщават, че украинската армия е обстрелвала Донецк и други населени места в новогодишната нощ, при което са ранени осем местни жители, включително трима в Донецк.

ISW: Русия е получила нови дронове от Иран

ISW: Русия е получила нови дронове от Иран

Путин разреши на военни и бюрократи да заграбват украински имоти

Според сутрешната информация на украинския генерален щаб през последните 24 часа на фронта не е имало значително движение.

В последния си обобщаващ анализ за годината Американският институт за военни изследвания (ISW), въз основа на украинските твърдения, че руснаците изпитват недостиг на артилерийски снаряди, предполага, че този недостиг може да попречи на руснаците да предприемат сериозна офанзива край Бахмут или от Беларус в близко бъдеще.