Десет експлозии разтърсиха центъра на украинската столица Киев, предаде "Ройтерс".

Това се случи след като Губернаторът на околния район на Киев Алексий Кулеба предупреди за нова широкомащабна ракетна атака от Москва срещу Украйна. Той заяви и че противовъздушната отбрана в региона атакува цели.

Сирени за въздушна тревога са прозвучали в цялата страна.

Украйна: Продължават руските атаки срещу Бахмут и Авдеевка

Украйна: Продължават руските атаки срещу Бахмут и Авдеевка

Няма сериозни промени на фронта

Една от експлозиите е усетена в район на жилищни сгради в киевския квартал Соломенски, като други две части на града също са обстреляни, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко, като посочи че има най-малко един убит.

Поне осем души са ранени, като един от тях е японски журналист, който е откаран в болница, заяви Кличко.

"Терористичната страна изстреля няколко вълни от ракети. Пожелават ни щастлива Нова година. Но ние ще устоим", написа Алексий Кулеба в Telegram.

Други градове в Украйна също са обстреляни. Ръководителят на Николаевска област Виталий Ким заяви, че са регистрирани изстрелвания на ракети от Русия, като шестима души са ранени.

В Николаевска, Днепропетровска и Одеска област се прекъсва електрозахранването в очакване на ракетни атаки.

Ръководителят на Сумска област Дмитрий Живицки също предупреди в социалните мрежи, че са фиксирани ракети, изстреляни по областта.

Украйна: Херсонска област е обстрелвана 60 пъти през последното денонощие

Украйна: Херсонска област е обстрелвана 60 пъти през последното денонощие

Двама души са ранени

В обобщение:

По данни на украинските въоръжение сили днес, 31 декември, Русия е изстреляла над 20 ракети по Украйна, 12 от които са били свалени.

В Киев един човек е загинал в резултат на обстрела, а други 20 са ранени, като 14 от тях са хоспитализирани, съобщи кметът на града Виталий Кличко.

Пострадали са и сградите на две училища и детска градина в Соломенски район на украинската столица.

В град Хмелницки при обстрела са ранени седем души, като трима от тях са в тежко състояние, съобщи областният ръководител Серхий Гамалий.

В Запорожие четирима души са ранени в резултат на ракетната атака, един от тях е в реанимация, съобщи ръководителят на областната администрация Олександър Старух.