Руското министерство на отбраната коментира ударите, нанесени срещу Украйна на 31 декември и в навечерието на Нова година: според министерството целта им са били "обекти на отбранително-промишления комплекс на страната, занимаващи се с производството на бойни дронове".

В изявление на Министерството на отбраната се казва още, че руските удари са "поразили местата за съхранение и изстрелване на безпилотните самолети".

Според изявлението на говорителя на руското МО Игор Конашенков с ударите на 31 декември Русия е осуетила планове на Киев за нападения срещу Русия. "Плановете на киевския режим да извърши терористични атаки срещу Руската федерация в близко бъдеще бяха осуетени", заяви Конашенков.

Без движение на фронта, 45 дрона с новогодишен поздрав за Украйна

Без движение на фронта, 45 дрона с новогодишен поздрав за Украйна

На този етап украинската страна не дава информация за пораженията

По данни на украинските военни в събота Русия е изстреляла над 20 ракети по Украйна, 12 от които са били свалени. 

В навечерието на Нова година руската армия също се насочи към Киев с безпилотни самолети камикадзе. По данни на военните през 2022 г. са свалени 13 безпилотни самолета, а през 2023 г. - 32 безпилотни самолета.

Според украинските власти целите са били съоръжения от енергийната инфраструктура.

По-рано Киев съобщи, че най-малко двама цивилни са станали жертва на руските удари по украински градове през последния ден на 2022 г. и нощта на 1 януари, а още 50 души са били ранени.