Украинската армия се похвали, че е унищожила база на руснаците в село Правие Саги в Херсонска област. В случая руснаците сами са издали локацията си, тъй като в социалните мрежи редовно са били публикувани снимки от пребиваването им в комплекса Grand Prix, информира УНИАН.

"Руснаците се чувстваха добре в удобните си домове, докато не долетяха "подаръците" от HIMARS."

Въоръжените сили на Украйна са унищожили няколко сгради от комплекса. Все още не е ясно колко са жертвите. Местните хора обръщат внимание на факта, че руснаците са се издали сами.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава пък за удар в село Чулаковка в Херсонска област, отново по база на руснаците. И този удар е бил нанесен още на 31 декември, но за него се разбира днес. Украинската страна съобщава за 500 убити и ранени руснаци в Херсонска област, макар и да не става ясно дали този брой убити са следствие само на единия удар. Информацията не е потвърдена.

Вчера руското МО не спомена подобен удар, макара и да призна за загиналите в Макеевка. Признанието се появи следобеда, повече от 12 часа след като украинските представители съобщиха за удара, който са осъществили навръх Нова година.

В новогодишната нощ в Макеевка, Донецка област на Украйна, е обстрелвана сградата на професионално училище, в което са настанени руски мобилизирани. На следващия ден местните проруски власти съобщават само за около 15 ранени, но руските "патриотични" блогъри пишат, че нещата може да са много по-лоши.

Ударът по сградата в Макеевка изглежда е бил нанесен точно в момента, когато руската телевизия излъчва новогодишното поздравление на президента Путин, във видео на фона на войници.

В социалните мрежи се разпространява видеозапис на първите минути след атаката с HIMARS на украинските въоръжени сили, за която се твърди, че е насочена към местоположението на мобилизирани войници в Макеевка. Видеото показва, че сградата на професионалното училище е напълно разрушена.

ISW: Ударите на Украйна в Донбас подриват авторитета на Путин

ISW: Ударите на Украйна в Донбас подриват авторитета на Путин

Нова фаза на войната