Мощният удар на украинските защитници срещу руската база във временно окупираната Макеевка, Донецка област, подкопа авторитета на лидера в Кремъл Владимир Путин.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Анализаторите посочват, че руското министерство на отбраната е признало загубите, но се опитва да прехвърли отговорността за тях върху марионетките на квазирепубликата ДНР. Последните на свой ред твърдят, че войниците са виновни за загубите, тъй като са използвали телефоните си и по този начин са позволили на ВСУ да проследи сигналите и ясно да определи координатите на нападението.

Русия призна за 63 жертви в Макеевка

Русия призна за 63 жертви в Макеевка

Украинския удар е бил извършен с HIMARS по време на новогодишната реч на Путин

"Неясното признание на руското МО за удара обаче предизвика критики от страна на руското военно командване", се казва в доклада на ISW.

Военните блогъри, свързани с ЧВК "Вагнер", отбелязват, че руското военно командване е улеснило възможността за нанасяне на удар по украинските сили, като е задържало няколкостотин войници на едно място, и също така наричат обяснението на ДНР за използването на мобилни телефони "лъжа".

Други блогъри твърдят, че командването е било свидетел на подобни нападения през последните 11 месеца, но е проявило "престъпна небрежност" и дори не се е опитало да разпръсне войските в Макиевка на по-малки групи в тила.

Институтът за изследване на войната допълва, че подобни военни провали все повече ще усложняват усилията на Путин да успокои провоенно настроената общност и да запази доминиращия си разказ във вътрешното информационно пространство.

Допълнително руската патриотична общност е сериозно разочарована от ракетната кампания на Русия срещу Украйна. Ударът с крилата ракета по обект в Хмелницка област - според сведенията база на украинския 8-ми отделен полк на специалните сили на 31 декември не успя да намери нужното одобрение, тъй като последваха веднага критики, че този удар е много закъснял.

Русия обвини Украйна в атака с дрон срещу Брянска област

Русия обвини Украйна в атака с дрон срещу Брянска област

Поразено е електроснабдително съоръжение в Климовския район

"Диктаторът вече е наредил да се проведе разследване до 6 януари. Но неуспехът на Путин да отговори на критиките и да коригира недостатъците на руската военна кампания подкопава доверието в него като практичен военен лидер", заключават анализаторите.

Неясното признание на руското МО за удара обаче предизвика повече критики към руското военно командване. Няколко военни блогъри се позоваха на изявлението на Путин за необходимостта Министерството на отбраната (МО) да поеме отговорност и да се вслуша в критиката от 21 декември, като същевременно призоваха Кремъл да накаже командира, отговорен за провала.

ISW коментира и хладната реакция на руските източници на инсценираното новогодишно обръщение на руския президент Владимир Путин, докато руските военни блогъри възхваляваха изявите на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин на фронтовата линия по време на новогодишните празници. Няколко руски военни блогъри засилиха критиките в социалните мрежи, че Путин е използвал актьори на заден план, вместо да стои с истински войници по време на обръщението си. Тези критики и веригата от отменени публични изяви и срещи на Путин с обикновени граждани могат да покажат Путин като недосегаем.

Путин за новата година от старата: Русия сега се бори за своето бъдеще

Путин за новата година от старата: Русия сега се бори за своето бъдеще

Новогодишното си обръщение записа не в Кремъл, а обграден от военни

Бившият военен командир и известен руски милиционер Игор Гиркин направи директно сравнение между Путин и Пригожин. Гиркин написа, че няма да коментира речта на Путин, но че Пригожин е решил да се бори с бюрокрацията и корупцията и е произнесъл сензационна новогодишна реч. Междувременно няколко руски източника похвалиха Пригожин за поредицата от изяви с истински руски войници на фронтовата линия в Украйна в новогодишната нощ и новогодишния ден.

Пригожин използва репортажите за починалите наемници от групата "Вагнер" и известността си в новогодишните рубрики, за да продължи да настоява за законово признаване на частната военна компания "Вагнер" (ЧВК) и да критикува бюрократите, които не са благосклонни към частната армия. Пригожин продължава да се стреми към по-голяма легитимация и държавни помощи за силите на Вагнер, въпреки че частните военни компании са незаконни в Русия. Пригожин обвинява бюрократите, че оскверняват паметта на загиналите, като се отнасят към мъртвите военнослужещи като към предмети в найлонови торбички. на 1 януари Пригожин публично посещава специално гробище и мемориал на Вагнер и главната база на групата "Вагнер" в Краснодарския край, след като преди това се оплаква, че руските власти отказват да разрешат погребването на наемници на Вагнер в руските военни гробища.

Пригожин разкри къде са погребани бойците от ЧВК "Вагнер"

Пригожин разкри къде са погребани бойците от ЧВК "Вагнер"

Нови разкрития около тайнствената частна армия на Путин

Кремъл вероятно е успял да привлече някои руски военни блогъри, които са готови да се продадат в замяна на политически престиж. Изтъкнатите руски милблогъри Александър Сладков и Евгений Поддубний присъстват на новогодишното телевизионно предаване на Кремъл в праймтайма "Голубой Огонек 2023" в Москва на 31 декември. Тази програма се излъчва веднага след новогодишна реч на Путин и в нея участват кремълският политически и културен елит. И Сладков, и Поддубний критикуват неуспехите на руските военни в Украйна. Също така сздателите на известния канал в Telegram Rybar информираха, че са получили предложения за създаване на програма за разузнаване с отворен код (OSINT) в полза на руския частен бизнес и силовите структури, както и че вече са изнесли лекция в елитния руски държавен Московски държавен институт за международни отношения (МГИМО) и продължават да са част от работната група на Путин за "специални военни операции".

Основни констатации на ISW:

  • Украинската противовъздушна отбрана свали всички руски дронове по време на руските удари срещу Украйна на 31 декември - 2 януари.
  • Руската въздушна и ракетна кампания срещу Украйна няма да има информационния ефект, който Кремъл иска да постигне сред руските националисти.
  • Съкрушителният удар на украински HIMARS по руска база в Макеевка, Донецка област, на 31 декември предизвика сериозна критика на руското военно ръководство в руското информационно пространство.
  • Руското министерство на отбраната вероятно се опитва да прехвърли вината за слабата оперативна сигурност върху пълномощниците на "ДНР".
  • Руските сили продължават неуспешните си опити да подобрят тактическите си позиции северозападно от Сватово.
  • Украинският център за отбранителна стратегия съобщи, че руските войски продължават да разполагат личен състав на фронтовата линия Харков-Сиверск.
  • Украински официални лица съобщиха, че руските сили се пренасочват по източната ос в опит да поддържат темпото на артилерийските удари.
  • Руските сили са извършили ограничени офанзиви в Запорожка област и са продължили да укрепват отбраната.
  • Путин продължава да разширява финансовите обещания, дадени на руските войници, докато украинските официални лица продължават да предупреждават за предстояща вълна от руска мобилизация.