Новогодишното обръщение на Владимир Путин тази година е записал не в Кремъл, както предишните години, а в обкръжението на военнослужещи. Според Дмитрий Песков Путин е направил това в щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон.

ТАСС извежда основните тези на президента Владимир Путин:

Изминалата година беше година на "трудни, необходими решения, решаващи стъпки" към пълен суверинитет на Русия, която сега се бори за своето бъдеще.

През 2022 г. се наблюдава "мощна консолидация на руското общество"

"Истински ключовите, съдбоносни събития" от 2022 г. са границата, която полага основите на общото бъдеще на руснаците и тяхната истинска независимост: "За това се борим днес."

"Това беше година, която постави много неща на място, ясно разграничи смелостта и героизма от предателството и малодушието, показа, че няма по-голяма сила от любовта към семейството и близките, верността към приятелите и другарите по оръжие, предаността към родината."

За агресията, тази на Запада

Години наред Западът лъжеше за мир, докато всъщност се готвеше за агресия: "И днес не се срамува да го признае открито. И цинично използват Украйна и нейния народ, за да отслабят и разделят Русия.

Западните елити лицемерно твърдят, че имат мирни намерения, включително да разрешат конфликта в Донбас, но всъщност "насърчават неонацистите по всички възможни начини".

Тази година Западът обяви на Русия "истинска санкционна война": "Тези, които я започнаха, очакваха пълното унищожаване на нашата промишленост, финанси и транспорт. Това не се случи, защото всички заедно изградихме солидна граница на сигурност."

За военнослужещите и загиналите

"Руските военнослужещи, опълченци и доброволци сега се борят за своята родина, за истината и справедливостта. За да бъдат надеждно гарантирани мирът и сигурността на Русия. Всички те са наши герои, преминават през най-тежките моменти.

Властите ще окажат цялата необходима помощ на семействата на загиналите в битката. Путин "споделя с цялото си сърце болката на семействата на загиналите военни".

Путин благодари на военните за доблестната им служба и изпрати новогодишни поздрави на "целия личен състав на въоръжените сили": "Цялата ни огромна страна се гордее с вашата твърдост, мъжество и смелост, милиони хора са с вас от сърце и душа. А на новогодишната трапеза със сигурност ще има тостове във ваша чест.

За борбата за бъдещето

Това, което има значение сега, е "съдбата на Русия", а нейната защита е "свещен дълг на нашите предци и потомци". "Винаги сме знаели, а днес отново сме убедени, че суверенното, независимо и сигурно бъдеще на Русия зависи само от нас, от нашата сила и воля!"

Борбата на Русия за нейните интереси и бъдеще ще бъде "вдъхновяващ пример за другите държави в стремежа им към справедлив многополюсен световен ред".

Руснаците трябва да вярват, че страната им ще остане "велика и независима" и "ще върви само напред и ще побеждава".

Тази година Путин е направил най-дългото си новогодишно обръщение досега - 9 минути.

Военният министър Сергей Шойгу също направи новогодишно обръщение. Той благодари на  военнослужещите за "мъжеството и героизма при изпълнението на воинския дълг в хода на спецоперацията в Украйна" и заяви, че победата им е неизбежна.

"Отиващата си година завинаги ще остане във военните летописи на Отечеството, изпълнена с вашите безсмъртни подвизи, самоотвержена смелост и героизъм в борбата срещу неонацизма и тероризма. Благодаря на всички за службата и верността към клетвата", добави Шойгу в обръщението, излъчено по телевизионния канал "Звезда".