Американският институт за военни изследвания (ISW) обръща внимание тази сутрин, че украинските официални лица все по-често говорят за офанзивите, които провеждат в Херсонската област.

ISW отбелязва изявленията по темата на Серхий Хлан, съветник на ръководителя на администрацията на Херсонска област, и на президента Володимир Зеленски, които говорят за контранастъпление в южната част на страната, макар и без да дават подробности.

От изявлението на Хлан не става ясно дали става дума за малки, продължаващи украински настъпления в Херсонска област или за по-широкообхватна контраофанзива. На 24 юли Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че украинските сили обстрелват руски транспортни съоръжения в Херсонска област, за да затруднят маневреността и логистичната подкрепа.

Украйна готви контраатака в Херсонска област

Украйна готви контраатака в Херсонска област

Кремъл смени ключов генерал

Обръщат внимание и на сведения от различни източници, според които украинците са успели да повредят и трите моста, водещи от левия бряг на Днепър към Херсон. На 24 юли те са ударили моста над язовира в Нова Каховка, а преди това са повредили Антоновския мост в самия Херсон.

Тази дейност съответства на подкрепа на активна контраофанзива или на създаване на условия за предстояща контраофанзива.

Освен това в доклада се казва, че украинските партизани са нанесли нов удар в Запорожка област - през нощта на 24 юли те са взривили железопътни релси на 30 км северно от Мелитопол, като по този начин са прекъснали снабдяването на руските части по железопътната линия.

2000 руснаци са обкръжени в Херсон

2000 руснаци са обкръжени в Херсон

Успешно настъпление на украинската армия

ISW в обобщението обръща внимание и на анализ на "Московско обаждане", публикуван в Telegram канала, според който пристигането на американските ракетни системи HIMARS е повратен момент във войната, началото на нейната трета фаза.

Тази публикация потвърждава предишни изявления на западни военни, че руската армия е принудена да търси различни начини за защита от HIMARS на бойното поле, включително камуфлаж и постоянни промени в разполагането на оборудването. "Тази тактика пречи на руската армия да организира масирана артилерийска подготовка, която използваше досега в тази война", пише ISW.