Украинските сили вероятно се готвят да започнат или вече са започнали контраофанзива в Херсонска област.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Районът между фронтовата линия и град Херсон е селски и е съставен предимно от малки населени места, за които е по-малко вероятно да докладват за придвижването на силите и участието им в боеве, което позволява контролът на терена в този район да се променя, без да се появяват доказателства в докладите от открити източници. Освен това руските власти нямат стимул да докладват за украински териториални придобивки.

Зеленски: Стъпка по стъпка напредваме в Херсон

Зеленски: Стъпка по стъпка напредваме в Херсон

Русия не спазва договорките, заяви украинският президент

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров посочи, че генерал-полковник Сергей Кузовлев е изпълняващ длъжността командир на Южния военен окръг.

Преди това Кузовлев е заемал длъжността началник на щаба и е командвал руската групировка в Сирия от ноември 2020 г. до февруари 2021 г.

Посещението на Кузовлев и проверката на силите на Кадиров, които идват два дни след като Кадиров обяви, че тези батальони няма да бъдат разположени незабавно в Украйна, може да подкрепи други намеци, че Кадиров е изправен пред нарастващ вътрешен натиск.

Съобщава се, че антикадировският батальон "Шейх Мансур" е обявил въстание срещу режима на Кадиров на 21 юли, а Кадиров може би ще иска да задържи новосформираните батальони "Ахмат" в Чечения, за да се справи с евентуални местни вълнения.

Руските сили проведоха ограничени разузнавателни операции източно от Бахмут и продължиха ограничени наземни атаки северозападно от Славянск, източно от Сиверск и южно от Бахмут.

След Запорожка област и Херсон се готви за незаконна анексия от Кремъл

След Запорожка област и Херсон се готви за незаконна анексия от Кремъл

Властите готвят референдум

Кремъл продължи да формира регионални доброволчески батальони и вероятно възнамерява до края на юли да сформира 16 такива батальона.

Руските окупационни власти продължават да се подготвят за референдуми за присъединяване на окупираните области към Руската федерация и предприемат мерки за изолиране на окупираните области от неруското информационно пространство.