Американският вестник The New York Times в последния си анализ на ситуацията по фронтовете на Украйна пише, че руската армия е променила значително тактиката си в боевете в Донбас.

В миналото руските сили се опитваха първо да обкръжат града, оставяйки Украйна да реши дали да изразходва скъпи ресурси за защитата му. Руските военни междувременно обстрелваха набелязания град със седмици наред, преди да започнат сухопътна офанзива.

Новата стратегия на Русия изглежда е да смаже украинската отбрана с големия брой собствени войници, които се опитват масово да щурмуват града, често без подкрепата на бронирани превозни средства.

Сега руските военни действат "фронтално" - чрез привличане на голям брой мобилизирани и наемници, пише изданието и посочва като пример сегашната ситуация в района на Бахмут.

И мобилизираните и наемниците са по-лошо обучени от редовните войски, но за сметка на това от тях има много, докато Украйна губи добре обучени военни в битките за града, което може да повлияе на бъдещата й офанзива.

В същото време Украйна също промени тактиката, пише вестникът. Упоритата битка за Бахмут предполага, че Украйна е готова за дълга борба за града и е готова да понесе загуби с надеждата да изчерпи още повече силите на врага.

Разполагането на руски конвенционални сили на фронтовата линия при Бахмут бележи кулминацията на настъплението на групата "Вагнер" и запазва инициативата за руските военни части около града, пише в своя анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

В анализа се отбелязва, че оценката от 27 януари, че кулминацията на битката за Бахмут е преминала, е била неточна.

Командирът на украинско подразделение, действащо в Бахмут, Денис Ярославски потвърди, че "суперквалифицирани" руски конвенционални военни части сега подсилват щурмовите подразделения на частните военни компании (ЧВК) на Група "Вагнер" в продължаващите усилия за обкръжаване на Бахмут. По това оценката на ISW се различава от анализа на The New York Times.

Друг украински фронтови командир на Бахмут, Владимир Назаренко, също потвърди наблюденията на ISW, че руското военно командване е ангажирало руски въздушно-десантни войски.

Украйна не трябвало да защитава Бахмут на всяка цена

Украйна не трябвало да защитава Бахмут на всяка цена

Фокусът върху Бахмут пречи на Украйна