Украйна не трябва да залага на защитата на Бахмут на всяка цена, а да използва възможността да се подготви за мащабна контраофанзива. Това е заявил високопоставен представител на САЩ, който говори пред репортери при условие на анонимност, пише руската редакция на BBC.

Бахмут се превърна в епицентър на ожесточени боеве в Източна Украйна в последните месеци, като фронтовото противопоставяне е съпроводено с масиран артилерийски обстрел и тежки жертви, но без видими резултати за двете страни.

Пригожин се похвали със завземане на ключово село край Бахмут

Пригожин се похвали със завземане на ключово село край Бахмут

Информациите засега са противоречиви

Както през пролетта Мариопул, Бахмут се е превърнал и в символ на националната борба на украинците. Украинският президент Володимир Зеленски посети именно Бахмут през декември месец миналата година, преди да напусне Украйна за първи път от началото на войната и да замине за САЩ, за да говори пред Конгреса.

Високопоставен служител от администрацията на президента Джо Байдън обаче заяви пред репортери, че фокусът върху Бахмут пречи на Украйна да изпълни по-важната си задача - да се подготви за голяма пролетна офанзива в южната част на страната.

Според служителя, времето в Бахмут е в полза на Русия, като се имат предвид артилерийските ѝ ресурси и големият брой военнослужещи. Въпреки това руска победа в Бахмут няма да доведе до значителни промени във войната, тъй като украинските сили ще се оттеглят на добре защитени позиции.

Американците съветват Украйна да не бърза с нова офанзива

Американците съветват Украйна да не бърза с нова офанзива

Новият пакет военна помощ на САЩ и Европа съдържа много повече системи, които могат да се използват при нападение

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби също говори за това на последния си брифинг в Белия дом в петък. Той заяви, че групата "Вагнер" на практика "отвлича" украински позиции. "Дори и да успеят в Бахмут и Соледар, от стратегическа гледна точка това няма да промени динамиката на бойното поле", каза той.