Александър Краев, експерт от украинската външнополитическа група "Призма", която изучава въпросите на външната политика и международната сигурност на Киев, сравни ожесточените битки при Соледар и Бахмут с мащабните битки през Втората световна война, съобщава Руската служба на Би Би Си.

През последните седмици руската армия, претърпяла поредица от неуспехи, прави отчаяни опити да превземе Соледар и Бахмут, които продължават да се удържат от украинските войски с последни сили.

На брифинг в четвъртък заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр призна, че ситуацията в този участък на фронта остава трудна.

"И двете воюващи страни губят по няколкостотин души всеки ден, а консумацията на боеприпаси е огромна", каза Александър Краев в интервю за Би Би Си. "По-специално знаем със сигурност, че украинските сили изстрелват до 50 000 снаряда дневно само в районите на Соледар и Бахмут."

"Така че като цяло може да се твърди, че това е една от най-големите и ожесточени битки на европейския континент след Втората световна война", сигурен е експертът.

По-рано представител на украинското командване намекна, че Киев сериозно обмисля възможността за изтегляне на войските от Соледар, тъй като там войниците на Въоръжените сили на Украйна се изправят срещу "най-обучените части на руските наемници от "Вагнер"".

Ден по-рано Алексей Арестович, съветник в канцеларията на президента на Украйна, каза, че сега Русия е концентрирала почти целия си настъпателен потенциал, който преди това се простираше на над 1000 км фронт, върху 80-километров участък и се опитва да превземете Соледар и Бахмут на всяка цена, независимо от загубите.

Русия признава, че все още не контролира изцяло Соледар

Русия признава, че все още не контролира изцяло Соледар

Изказване на руски служител говори за "огнища на съпротива"