Служител, назначен от Русия в анексираната Донецка област, каза в четвъртък, че в украинския град Соледар остават "джобове на съпротива", което подкопава твърденията, че градът е превзет от руските сили, предава Ройтерс.

Евгений Пригожин, ръководител на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", чиито войници се бият за превземането на града, каза в сряда, че Соледар е под "пълния контрол" на руските сили.

Украинският президент Володимир Зеленски се присмя на тези твърдения, а независими анализатори казват, че битките вероятно продължават в града.

"В момента все още има някои малки джобове на съпротива в Соледар", каза в онлайн предаване Андрей Баевски, военен и местен политик, назначен от Русия.

"Нашите момчета продължават да изтласкват врага на тези места. Като цяло операцията върви добре и вече западните покрайнини на Соледар са напълно под наш контрол", добави той.

Кремъл и руското министерство на отбраната запазиха мълчание относно ситуацията около града. В ежедневния си военен брифинг в четвъртък руското министерство на отбраната каза само, че настъпателните действия в Донецка област продължават "успешно", без да се споменава Соледар.

Карта, показана на брифинга, показа зоните на Соледар, маркирани под руски контрол, но не посочи скорошни битки или значителни удари по украинските сили в района.

Западни военни анализатори също оспориха твърденията на Пригожин, че неговите сили са превзели града. "Руските сили все още не са превзели напълно Соледар въпреки скорошния напредък на Русия", пишат анализатори от Института за изследване на войната (ISW).

Ако руските сили успеят да превземат града, това ще отбележи първия териториален напредък в конфликта на Русия от миналия юли.

Припомняме, че според губернатора на Донецка област Павло Кириленко 559 цивилни все още се намират в Соледар. Сред тях има 15 деца. Заради ожесточените боеве е невъзможно те да бъдат евакуирани от града. Преди войната в града в Източна Украйна са живели 10 500 души.

Боят за Соледар продължава, 600 цивилни не могат да се измъкнат

Боят за Соледар продължава, 600 цивилни не могат да се измъкнат

Това е най-горещата точка към момента от фронта в Украйна