Бизнесменът Евгений Пригожин твърди, че наемници от ръководената от него ЧВК "Вагнер" са превзели село Клешчеевка, южно от град Бахмут, около който вече месец се водят ожесточени боеве. Украинската страна не потвърждава загубата на Клешчеевка, руското министерство на отбраната не спомена това населено място в доклада си в четвъртък сутринта, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Пригожин говори за превземането на Клешчеевка в аудио съобщение, което беше разпространено от неговата пресслужба. Той подчертава, че селото е взето под контрол "изключително от части на ЧВК "Вагнер".

В същото време, според Пригожин, около Клешчеевка все още се водят ожесточени битки. "Врагът се е вкопчил във всеки метър земя. Противно на различните мнения, че въоръжените сили на Украйна бягат от Артьомовск (съветското име на Бахмут, използвано в Русия), това не е така. Силите на Украйна работят ясно, гладко. "Имаме какво да научим от тях. Но във всеки случай частите на ЧВК "Вагнер" се придвижват напред метър по метър. Селището Артьомовск ще бъде превзето", казва Пригожин.

С какво заплашва въоръжените сили на Украйна загубата на Клешчеевка

Клешчеевка, разположена на пет километра южно от Бахмут, покрива подстъпите както към самия град, така и към магистралата от Константиновка, по която се снабдява украинският гарнизон.

Руските войски, целящи да превземат Бахмут, показаха намерението си да го обкръжат от север и юг почти веднага след засилването на офанзивата срещу града в края на миналата година. От север основните атаки бяха срещу Соледар и заобикаляйки го, Парасковиевка, Красная гора и Благодатное. От юг руските части изтласкаха ВСУ от Опитное, предградие на Бахмут, и пробиха по-нататък на юг и югозапад към Курдюмовка и Клешчеевка.

В Киев казват, че наемниците от ЧВК "Вагнер", които директно щурмуваха населените места около Бахмут, са постигнали малки успехи с цената на големи загуби. И двете воюващи страни не назовават броя на загиналите си войници. Руското министерство на отбраната заяви, че ЧВК "Вагнер" не е част от структурата на руските въоръжени сили - възможно е загубите сред частните наемници да не са включени в официалната статистика на руското военно ведомство.

Въпреки това напредването на руски части около Бахмут от север и юг се отчита и от командването на въоръжените сили на Украйна, което набързо прехвърля резерви в опасни райони, за да предотврати обкръжаването на града. В същото време се извършва и ротацията на частите, защитаващи самия Бахмут.

Представителят на руското министерство на отбраната генерал Конашенков в сводката за 19 януари говори за бойни действия по други направления. Той не каза нищо за боевете в района на Бахмут и по-специално село Клешчеевка.

Командването на въоръжените сили на Украйна не коментира изявлението на Пригожин. В четвъртък сутринта то изброи няколко необитаеми района около Бахмут, където украинският генерален щаб твърди, че руските атаки са били отблъснати. Клешчеевка също е спомената.

Повечето руски военни кореспонденти, работещи в зоната на бойните действия на територията на Украйна, препечатаха съобщението на Пригожин без собствени коментари.

Според руския "Телеграм" канал WarGonzo боевете за Клешчеевка продължават.

"Южно от Бахмут ЧВК "Вагнер" продължава щурмовите си операции в Клешчеевка. Освен това се опитват да настъпят в източните покрайнини на самия град. на север атакуват Красная гора; на запад от Соледар настъпват към Благодатное; на север, след като загубиха контрол над гара Сол, украинските войски се оттеглят през река Бахмутка.

Но "Телеграм" каналът "Рибар" потвърждава твърдението на Пригожин за превземането на Клешчеевка и боевете около селото.

"Загубата на Клешчеевка представлява огромна заплаха за гарнизона на Въоръжените сили на Украйна както в Бахмут, така и в Часов Яр. Украински формирования се опитват да контраатакуват с подкрепата на оръдия и самоходна артилерия (осем гаубици М777 и самоходни оръдия М109), разположени в западните покрайнини на Красное", се казва в информацията.

"В същото време в самия Часов Яр тече активна подготовка на укрепления и продължава прехвърлянето на подкрепления", пишат авторите на канала.

ISW: Пригожин не иска да стои в сянката на Путин

ISW: Пригожин не иска да стои в сянката на Путин

Продължават споровете за военни заслуги в Украйна