Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" заяви в едно от малкото си тинтерваю, че руските сили трябва да превземат стратегическия град Бахмут, за да продължат кампанията си, но са се сблъскали с яростна съпротива от страна на украинските защитници. Това предаде агенция Ройтерс.

Евгений Пригожин посочи, че Русия трябва да постави ясни цели в своята почти едногодишна кампания: твърдо да установи присъствието си в Източна Украйна или да продължи напред, за да завладее повече от страната.

Москва нахлу в Украйна на 24 февруари, осем години след като анексира Кримския полуостров и нейните поддръжници превзеха големи територии в Източна Украйна, представяйки ги като "народни републики" в регионите Донецк и Луганск.

Войските на Вагнер изиграха голяма роля, особено миналия месец при превземането на град Соледар - извън Бахмут, който претърпя месеци на битки и бомбардировки и е известен и на двете страни като "месомелачката".

Зеленски призна: Ситуацията около Бахмут от ден на ден е по-тежка

Зеленски призна: Ситуацията около Бахмут от ден на ден е по-тежка

Русия хвърля нови сили, за да превземе града

Бахмут е важен, за да могат нашите войски да работят удобно, каза Пригожин. Защо се нарича месомелачката? Защото украинската армия изпраща все повече и повече части, поясни той.

Може би е твърде рано да се каже, че сме близо. Има много пътища навън и по-малко пътища навътре. Украинските войски са добре обучени ... и като всеки голям град е невъзможно да бъде превзет челно. Справяме се много добре. Първо трябва тихо да превземем Артьомовск (името на Бахмут по време на СССР) и след това можем да кажем високо и ясно, че сме го превзели, каза още Пригожин.

По думите му боевете за превземането на Соледар, предприети след неуспех при превземането на Бахмут, са сравними с шестте месеца битки, необходими на съветската армия, за да защити Сталинград.