Украйна вече трети месец не нанася удари по периметъра на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), но това не означава, че се е отказала от плана за силово превземане на централата. Това заяви Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на "Росенергоатом", цитиран от ТАСС.

Украйна не е стреляла по Запорожката АЕЦ от три месеца, но в същото време продължава да подготвя операция за силово превземане на АЕЦ. Въоръжените сили на Украйна просто смениха тактиката си, поясни той.

МААЕ по-рано обяви намерението си да продължи да насърчава идеята за създаване на зона за сигурност около станцията заради рисковете от обстрел. Според агенцията на 20 февруари близо до АЕЦ са били чути артилерийски залпове.

В края на януари МААЕ получи информация за експлозии в близост до гарата, но Карчаа посочи, че украинската армия не е обстрелвала обекта от началото на годината. Според него тази информация е публикувана умишлено, за да дискредитира Русия. Освен това Карчаа подчерта, че украинската страна вече шести месец не отговаря на предложенията за зона за сигурност около АЕЦ, съгласувани от Русия и МААЕ, за да се постигне нейното демилитаризиране.

Според председателят на движението "Ние сме с Русия" Владимир Рогов демилитаризацията на станцията е неприемлив сценарий за Русия, тъй като в резултат на това украинските сили за сигурност може да се опитат да я превземат.

МААЕ се притесни от последните взривове около АЕЦ Запорожие

МААЕ се притесни от последните взривове около АЕЦ Запорожие

Обстрелът е периодичен, но вчера е имало взривове "много близо" до централата