Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че нейни експерти са чули мощни експлозии в близост до Запорожската атомна електроцентрала. В изявление на агенцията се казва, че това "свидетелства за военни дейности в близост до обекта".

Експертите на МААЕ твърдят, че някои от експлозиите са станали на разстояние от най-голямата атомна електроцентрала в Европа, но други са били много близо до нея.

"Осем мощни експлозии бяха чути около 10:00 ч. местно време вчера, което доведе до разклащане на прозорците в офисите на завода", заявява ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

През последните седмици МААЕ съобщава за такива инциденти почти всеки ден.

Русия ограничава достъпа на МААЕ до АЕЦ Запорожие

Русия ограничава достъпа на МААЕ до АЕЦ Запорожие

Служителите на МААЕ ще работят само в рамките на мандата им

Поради това Гроси призовава за възможно най-бързо създаване на зона за безопасност - за да се защити централата, от една страна, и, от друга страна, да се гарантира, че тя няма да бъде използвана за нападения.

Миналата седмица ръководителят на МААЕ проведе разговори с украинския президент Володимир Зеленски в Киев относно създаването на такава зона; той възнамерява да продължи консултациите и с руски представители. Няма информация обаче на какъв етап са тези разговори, както и с кого се водят.

Запорожската атомна електроцентрала бе окупирана от руските войски още от първите седмици на войната. Оттогава централата е обстрелвана неведнъж, като страните се обвиняват взаимно.

Киев също така твърди, че руската армия използва АЕЦ за складиране на оръжия и боеприпаси, както и за обстрелване на контролирани от нея украински региони. Сред тези населени места е град Никопол, който се намира на противоположния бряг на река Днепър.

Най-голямата ядрена централа в Европа е изключена от украинската енергийна система, като всичките ѝ шест реактора са спрени. В същото време два реактора работят в режим "горещо спиране", за да осигуряват топлина за самата централа и за съседния град Енергодар.

МААЕ остава в Украйна докато е необходимо

МААЕ остава в Украйна докато е необходимо

Рафаел Гроси се надява, че няма да се използват ядрени оръжия във войната