Международната агенция за атомна енергия ще остане в Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Това заяви нейният генерален директор Рафаел Гроси, цитиран от ТАСС.

"Решени сме да направим всичко по силите си, за да намалим риска от ядрена катастрофа по време на тази трагична война. Тази седмица беше важна стъпка напред в нашите усилия в това отношение. Но работата далеч не е приключила. МААЕ е тук, за да останете толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта той.

На 13 януари шефът на МААЕ обяви, че агенцията ще поддържа постоянна мисия от 11-12 експерти в Украйна.

В понеделник Гроси съобщи, че МААЕ е установила мисия в Южноукраинската атомна електроцентрала, а впоследствие добави, че такива мисии са били създадени и в АЕЦ "Ровно" и "Чернобил".

МААЕ праща постоянна мисия в Южноукраинската АЕЦ, за Русия това не е спасение от ядрена катастрофа

МААЕ праща постоянна мисия в Южноукраинската АЕЦ, за Русия това не е спасение от ядрена катастрофа

Присъствието на МААЕ във всяка украинска ядрена централа било политически мотивирано

Шефът на МААЕ изрази надежда, че няма да бъдат използвани ядрени оръжия в конфликта в Украйна.

По повод коментара на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев относно участието на ядрени държави в конфликти, Гроси отбеляза, че "ядрена война никога не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води".

"Не давам оценка на коментари на високопоставени служители на никоя страна. Разбира се, надявам се, че няма да се използват ядрени оръжия по време на този конфликт, категорично", подчерта той.

По-рано Медведев коментира в "Телеграм" изявления, направени по време на Световния икономически форум в Давос, че "Русия трябва да загуби" в Украйна.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност изтъкна, че ядрените сили не губят в големи конфликти, от които зависи бъдещето им, и това трябва да е ясно на всеки западен политик. "На западните политици не им хрумва да направят най-очевидното заключение, че поражението на една ядрена сила в конвенционална война може да предизвика ядрена война", предупреди той.

Впоследствие говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че казаното от Медведев е напълно в съответствие с ядрената доктрина на Русия.

МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

Продължават разговорите с "Росатом" за създаване на зона за сигурност около централата