Международната агенция за атомна енергия изпраща постоянна мисия в Южноукраинската атомна електроцентрала. Това обяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран от ТАСС.

"Преди година бяхме тук заедно. И сега, вие знаете тези трудности, МААЕ присъства тук и работи с вас, работи с регулатора, работи с "Енергоатом" и целия персонал, който искаме да видим тук. Така че сега установяваме нашето постоянно присъствие тук", заявява той във видео, публикувано в Туитър.

Видеото показва и церемонията по издигане на знамето на МААЕ в централата.

"Ние сме тук, за да останем, за да помогнем за гарантирането на ядрената безопасност и сигурност по време на продължаващия конфликт. Скоро МААЕ ще присъства постоянно във всички атомни електроцентрали в Украйна", написа Гроси в социалната мрежа.

Вчера той посочи и че Международната агенция за атомна енергия се стреми скоро да има свои постоянни мисии във всички украински електроцентрали.

Путин готов да разговаря с шефа на МААЕ, ако е нужно

Путин готов да разговаря с шефа на МААЕ, ако е нужно

Ситуацията около Запорожката АЕЦ остава тревожна

Присъствието на инспектори на МААЕ в украинските атомни електроцентрали няма да предотврати ядрена катастрофа, заяви от своя страна Ренат Карчаа, , съветник на генералния директор на концерна "Росенергоатом".

МААЕ няма нито законова власт, нито технологична, нито каквато и да е друга способност да предотврати ядрена катастрофа в случай на артилерийски обстрел, атака с MLRS или въздушни удари по атомни електроцентрали, подчерта той.

Така че от тази гледна точка присъствието на МААЕ във всяка атомна електроцентрала не би било много ефективно, а по-скоро политически мотивирано, допълни Карчаа.

Според него в момента е много по-важно да се наблюдава количеството делящи се материали в ядрените централи. Русия многократно е предупреждавала международната общност за заплахата от използване на т.нар. "мръсни ядрени бомби", припомни той.

МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

Продължават разговорите с "Росатом" за създаване на зона за сигурност около централата

"Ключовата задача днес е да се гарантира, че Украйна вече не обстрелва Запорожката атомна електроцентрала или нейната инфраструктура с каквото и да е оръжие. Това със сигурност ще допринесе за ядрената безопасност. Но за съжаление трябва да се признае, че МААЕ не е в състояние да наппави това поне към днешна дата ", отбеляза Карчаа.

Той предупреди, че "никоя атомна електроцентрала никога не трябва да бъде атакувана под никакъв предлог".

"Украйна е тази, която обстрелва атомни електроцентрали, докато Русия никога не е атакувала нито ядрени централи, нито тяхната инфраструктура. В противен случай "щеше да има космическа истерия от страна на Запада", категоричен бе Карчаа.