Международната организация за атомна енергия (МААЕ) разширява присъствието си в Украйна, за да предотврати ядрена авария. Това обяви генералният директор на ядрения надзорен орган на ООН Рафаел Гроси, цитиран от ТАСС.

"МААЕ разширява присъствието си в Украйна, за да помогне за предотвратяване на ядрена авария по време на продължаващия конфликт. Горд съм да ръководя мисията в Украйна, където се разполагаме във всички атомни електроцентрали на страната, за да предоставим помощ за ядрена безопасност и сигурност", написа той в Туитър.

По-рано Гроси съобщи, че ще посети Украйна тази седмица. МААЕ планира да изпрати за постоянно между 11 и 12 експерти в страната. Организацията посочи, че скоро ще "присъства постоянно във всички ядрени енергийни съоръжения на Украйна, включително в Чернобил".

Путин готов да разговаря с шефа на МААЕ, ако е нужно

Путин готов да разговаря с шефа на МААЕ, ако е нужно

Ситуацията около Запорожката АЕЦ остава тревожна

По думи на Гроси "експертите по ядрена безопасност и сигурност на МААЕ ще наблюдават ситуацията в централите, ще оценяват тяхното оборудване и други нужди, ще предоставят техническа подкрепа и съвети и ще докладват констатациите си в централата на МААЕ".

На 14 ноември миналата година МААЕ заяви, че ще изпрати свои мисии от експерти във всички АЕЦ в Украйна въз основа на искане от властите в Киев.

На 25 ноември агенцията завърши своята мисия до централата в Чернобил. Атомната електроцентрала в Южна Украйна беше инспектирана на 2 декември, на 10 декември бяха изпратени мисии до АЕЦ "Ровно" и Хмелницката АЕЦ.

МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

Продължават разговорите с "Росатом" за създаване на зона за сигурност около централата