Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) "не е в състояние и няма достатъчно правомощия" да спре обстрела на Запорожката атомна електроцентрала. Това заяви изпълняващият длъжността губернатор на окупираната от руснаците Запорожка област Евгений Балицки.

Той увери, че Русия е възлагала "големи надежди" на мисията на МААЕ, но агенцията не се е оказала способна да разреши проблеми, свързани с безопасността на съоръжението.

Балицки подчерта, че Украйна никога няма да си върне контрола над централата и тя ще "работи в интерес на Русия".

Междувременно по-рано днес генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси пристигна в Москва за нов кръг от преговори за установяване на зона за сигурност около ядреното съоръжение, докато войната в Украйна продължава.

От своя страна руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом" заяви, че разговорите с Гроси ще продължат, съобщава "Ройтерс".

МААЕ разполага свои мисии във всички АЕЦ в Украйна

МААЕ разполага свои мисии във всички АЕЦ в Украйна

Продължава работата по създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

В "Телеграм" от компанията съобщиха, че "са обсъдени подходи за създаване на зона за ядрена и физическа сигурност в Запорожката атомна електроцентрала" и че има "значителна близост" между позициите на двете страни.

Допълва се, че преговорите ще продължат въз основа на "разбирането на необходимостта от постигане на взаимно приемлив текст възможно най-скоро".

Запорожката атомна електроцентрала, разположена в град Енергодар, е най-голямата в Европа. Тя се намира в южната Запорожка област, голяма част от която е под контрола на руските сили и която по-рано този месец беше обявена за част от Русия от руския президент Владимир Путин, заедно с три други частично окупирани области.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец след като започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна.

МААЕ многократно призоваваше за зона за сигурност около съоръжението.

Шефът на МААЕ отива в Москва заради Запорожката АЕЦ, Путин няма да го посреща

Шефът на МААЕ отива в Москва заради Запорожката АЕЦ, Путин няма да го посреща

Гроси ще обсъди създаването на зона за сигурност около централата

В началото на септември централата беше посетена от мисия на МААЕ, ръководена от Гроси. След като делегацията напусна обекта, служителите на агенцията останаха там като наблюдатели.

Впоследствие МААЕ публикува доклад, призоваващ за създаването на зона за сигурност около централата, за да се предотвратят извънредни ситуации поради военните действия.

Украйна и Русия взаимно се обвиняват в обстрел на Запорожката АЕЦ, което поражда опасения от ядрена катастрофа повече от три десетилетия след най-тежката ядрена авария в света, станала в Чернобил, също в Украйна.