Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси ще посети Москва утре. Това съобщи постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов.

В руската столица Гроси ще обсъди създаването на зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала в Украйна.

Улянов посочи, че в момента преговорният процес не е уреден, но "някои точки ще бъдат изяснени" по време на срещата с Гроси.

По-рано този месец по искане на украинското правителство МААЕ реши да разположи свои мисии за ядрена безопасност и сигурност във всички атомни електроцентрали в Украйна.

Междувременно стана ясно, че руският президент Владимир Путин няма да се срещне с Гроси по време на посещението му в Москва на 22 декември за консултации относно зоната за безопасност около Запорожката АЕЦ.

МААЕ разполага свои мисии във всички АЕЦ в Украйна

МААЕ разполага свои мисии във всички АЕЦ в Украйна

Продължава работата по създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

"Не е планирана такава среща", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

На срещата руската страна ще бъде представена от междуведомствена делегация, съставена от представители на Министерството на външните работи, "Росатом", Министерството на отбраната, Националната гвардия и "Ростехнадзор".

Запорожката атомна електроцентрала, разположена в град Енергодар, е най-голямата в Европа. Тя се намира в южната Запорожка област, голяма част от която е под контрола на руските сили и която по-рано този месец беше обявена за част от Русия от руския президент Владимир Путин, заедно с три други частично окупирани области.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец след като започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна.

Русия монтира щит над склад за ядрени отпадъци в Запорожката АЕЦ

Русия монтира щит над склад за ядрени отпадъци в Запорожката АЕЦ

Той ще предпазва обекта при обстрел и атаки с дронове

МААЕ многократно призоваваше за зона за сигурност около съоръжението.

В началото на септември централата беше посетена от мисия на МААЕ, ръководена от Гроси. След като делегацията напусна обекта, служителите на агенцията останаха там като наблюдатели.

Впоследствие МААЕ публикува доклад, призоваващ за създаването на зона за сигурност около централата, за да се предотвратят извънредни ситуации поради военните действия.

Украйна и Русия взаимно се обвиняват в обстрел на Запорожката АЕЦ, което поражда опасения от ядрена катастрофа повече от три десетилетия след най-тежката ядрена авария в света, станала в Чернобил, също в Украйна.

Постигнато е споразумение за премахване на тежките оръжия от Запорожката АЕЦ

Постигнато е споразумение за премахване на тежките оръжия от Запорожката АЕЦ

Това обяви френският президент Еманюел Макрон