Държавната дума на Руската федерация може още на 29 септември на извънредно заседание да гласува законопроектите за присъединяване на т.нар "освободени" територии към Русия.

Законопроектите могат да бъдат внесени още на 28 септември вечерта, а на следващия ден депутатите могат да се съберат, за да ги приемат. Това заявява източник от Думата пред държавната агенция ТАСС.

"След като бъдат преброени гласовете от референдумите, законопроектите могат да бъдат внесени още на 28 септември, така че Думата да има време да ги приеме на 29 септември", казва източникът.

Ако референдумите дадат положителен резултат, в Думата ще бъдат внесени за ратификация и международни договори, както и проект на федерален конституционен закон за приемането на нови субекти в Руската федерация.

Песков: Атаки срещу Донбас да се смятат за атаки срещу Русия

Песков: Атаки срещу Донбас да се смятат за атаки срещу Русия

Преговорите с Украйна все още са на масата, въпреки референдумите за присъединяване към Русия

Втори ден в четири територии на Украйна, някои от тях частично окупирани от руската армия, започнаха да се провеждат референдуми, набързо организирани от окупационните власти - това се Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. Гласуването се извършва по домовете, а едва в последния ден от срока, 27 септември, за гласуване ще се допускат хора до урните в организираните участъци.

Какво се случва на фронта в Украйна, докато се провеждат референдуми

Какво се случва на фронта в Украйна, докато се провеждат референдуми

За украинската страна, от правна гледна точка, нищо няма да се промени след "референдумите"

Референдумите ще регистрират, поне формално, анексирането им.

Киев, САЩ и страните от Европейския съюз предупредиха, че организирането на такъв "плебисцит" ще се превърне в точка, от която няма да има връщане назад, след което няма да са възможни никакви преговори за мирно разрешаване на военния конфликт и връщане на страните на позициите им отпреди 24 февруари.

Припомняме, че през 2014 година след организиран точно по такъв начин референдум Русия анексира Крим и Севастопол. Преди да нахлуе в Украйна на 24 февруари руският президент Владимир Путин призна двете "републики" в Донбас - Донецк и Луганск.

ISW: Анексията разширява вътрешно правното определение за "руска" територия

ISW: Анексията разширява вътрешно правното определение за "руска" територия

Това ще позволи на руската армия законно и открито да изпраща наборници