Русия ще разглежда опита на Украйна да си върне териториите в Донбас като атаки срещу собствените си територии, каза в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщава "Анадолу".

Говорейки на брифинг за пресата в Москва, Песков засегна и референдумите в Източна Украйна, като каза, че ако се гласува в полза на присъединяването към Русия, тогава условията на руската конституция ще се прилагат и за нови територии.

Песков каза, че процесът на присъединяване на нови региони ще отнеме известно време, тъй като се нуждае от одобрението на руския парламент и президента.

"Не мога да кажа със сигурност колко време ще продължи този процес. Всъщност съм убеден, че ще бъде бързо", каза той.

Песков каза, че сигурността на референдумите е осигурена "на необходимото ниво", което ще предотврати опитите за осуетяване на гласуването.

В същото време говорителят на Кремъл каза, че Москва не се отказва от мирни преговори с Украйна, но няма признаци, че Киев е готов да се включи в тях.

"Преговорният процес, разбира се, се търси. Търси се, за да постигнем целите си. Но, както вече казахме, не виждаме никакви предпоставки за преговорния процес", отбеляза той.

Той посочи, че преди няколко месеца украинската страна се е оттеглила от преговорния процес и "на различни нива - от високо до най-високо - са заявили, че ще решават проблемите си на бойното поле".

ISW: Анексията разширява вътрешно правното определение за "руска" територия

ISW: Анексията разширява вътрешно правното определение за "руска" територия

Това ще позволи на руската армия законно и открито да изпраща наборници