Руските сили вероятно се насочват към украинската хидротехническа инфраструктура в Харковска и Луганска област, за да застрашат украинските позиции по река Сиверски Донец.

Това се посочва в дневния обзор на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната.

По този начин Кремъл се надява да спрее устрема на украинското контранастъпление.

Референдуми ще има в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Референдуми ще има в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Парад на референдумите - и в Запорожие се подготвят

На 20 септември руските сили извършиха наземни атаки в Донецка област.

На 20 септември руските сили не проведоха потвърдени наземни атаки западно от Хуляйполе и продължиха да нанасят рутинни артилерийски удари в цялата Запорожка област.

Руските сили продължават да влошават способностите си за генериране на сили, заради пропуски в обучението за водене на бой на изпратените в Украйна свой военни формирования.

Украинските сили пък продължиха да нарушават текущите руски усилия за възстановяване на наземните комуникационни линии през река Днепър в Херсонска област.

Назначените от Русия окупационни власти в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област обявиха на 20 септември, че ще проведат "референдум" за присъединяване към Русия, като гласуването ще се проведе от 23 до 27 септември. 

Кремъл ще използва фалшифицираните резултати от тези фалшиви референдуми, за да анексира незаконно всички окупирани от Русия части на Украйна и вероятно ще обяви за част от Русия и неокупираните части на Донецка, Херсонска и Запорожка област.

Незаконното анексиране на окупираната от Путин украинска територия ще разшири вътрешното правно определение за "руска" територия според руското законодателство, което ще позволи на руската армия законно и открито да изпраща наборници, които вече са в руската армия, да се бият в Източна и Южна Украйна.

Защо Херсон е толкова важен?

Защо Херсон е толкова важен?

Това е връзката по суша с Крим

Плановете на Кремъл за анексиране са насочени предимно към вътрешната аудитория.

Путин вероятно се надява да подобри възможностите за генериране на руска сила, като призове руския народ да се включи доброволно във война за "защита" на новопризнатите руски територии. Путин и неговите съветници очевидно са осъзнали, че настоящите руски сили са недостатъчни за завладяването на Украйна и че усилията за бързо изграждане на големи сили чрез доброволна мобилизация завършват с недостиг на необходимите сили на руската армия. Поради това Путин вероятно създава правни и информационни условия за подобряване на генерирането на руски сили, без да прибягва до разширена наборна служба, като променя баланса между морковите и тоягите, които Кремъл използва, за да стимулира доброволното набиране.

Руското ръководство вече е изпращало макар и малко обучени наборници в Украйна в пряко нарушение на руското законодателство и се е сблъсквало с вътрешна реакция. Руският полугодишен цикъл на наборна военна служба обикновено генерира около 130 000 наборници два пъти годишно, като следващият цикъл е от 1 октомври до 31 декември. Руското законодателство по принцип изисква наборниците да преминат поне четиримесечно обучение преди да бъдат изпратени в чужбина, а руският президент Владимир Путин многократно е отричал, че наборници ще бъдат изпратени в Украйна.

Анексирането на нови територии би могло да му осигури правна вратичка, позволяваща открито изпращане на наборници да се бият.

Отделно от това руската Държавна дума прие нови стимули за чуждестранните граждани - за да получат руско гражданство те трябва да се сражават в руската армия, и вероятно съответно ще увеличи набирането на военнослужещи в чужбина. Преди това руското законодателство изискваше три години служба, за да се кандидатства за гражданство.

Според ISW обаче призивите на Путин към национализма могат да предизвикат малко увеличение на набирането на доброволци от територията на Русия и от частите на окупираните Донецк и Луганск, а и силите, генерирани от такива доброволци ще бъдат малки и зле обучени.

Руските сили и частната военна компания "Вагнер" също така набират пряко военнослужещи от руските затвори, както ISW е съобщавала по-рано. Тези отряди ще бъдат недисциплинирани и е малко вероятно да увеличат значително руската бойна мощ.