Днес инспектори на МААЕ ще проведат разследване на безопасността на ядрения реактор в АЕЦ "Запорожие" след поредните обстрели в близост до централата. Според ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси взривовете в контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна са изключително тревожни.

В отговор руският оператор "Росенергоатом" заяви, че няма да предостави свободен достъп на инспекторите. "Ако искат да инспектират завод, който няма нищо общо с ядрената безопасност, ще им бъде отказан достъп", заяви Ренат Карчаа от "Росенергоатом" пред държавната информационна агенция ТАСС.

Инспекторите ще бъдат допуснати, но строго в рамките на своя мандат, са думите на Ренат Карчаа, според когото самите инспектори тълкуват мандата си като "без ограничения".

Мисията на МААЕ ще бъде допусната само до съоръженията, които касаят ядрената безопасност.

"Но ако искат да инспектират съоръжение, което няма нищо общо с ядрената сигурност, ще им бъде отказано. Не защото крием нещо, а защото трябва да работим в рамките на мандата си", казва той.

МААЕ потвърди за взривове до АЕЦ Запорожие

МААЕ потвърди за взривове до АЕЦ Запорожие

Към момента няма данни за пострадали

Освен това Карчаа подчертава, че за самите инспектори на МААЕ не е безопасно да проверяват площадките на АЕЦ, тъй като украинските въоръжени сили могат да открият огън във всеки един момент.

Според съветника на генералния директор на "Росенергоатом" изявленията на агенцията за това, че повредата в АЕЦ не е от решаващо значение за ядрената безопасност, са върхът на цинизма. "Те вече заявиха, че "критичната инфраструктура не е била повредена". А какво е некритична инфраструктура в атомна електроцентрала? Има например резервоари за турбинно масло, азотно-кислородна инсталация до нея и резервоари за водород. От техническа гледна точка това не е критична инфраструктура за атомната електроцентрала. Но украинските въоръжени сили активно ги обстрелват. Можете ли да си представите какво щеше да се случи, ако се бяха запалили 240 тона петрол, ако бяха експлодирали още две съоръжения? Какъв би бил резултатът от такъв пожар? Ето защо е върхът на цинизма да се говори за безкритичност на щетите в атомна електроцентрала при артилерийски обстрел. Оттук и изводът: в ядрените електроцентрали изобщо не трябва да се стреля", отбелязва той.

Вчера МААЕ излезе с поредното предупреждение след интензивния обстрел в близост на АЕЦ-а, който е окупиран от руските сили от март месец 2022 г. Това беше една от първите цели, които руската армия взе на прицел още в началото на офанзивата си в Украйна. Инспекторите на Международната агенция настояха за достъп до ядреното съоръжение още през април, но бяха допуснати една през септември.

Руският президент Владимир Путин е добре запознат с всички детайли на случващото се в Запорожката атомна електроцентрала, коментира генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси в интервю за телевизия CBS, излъчено вчера. Гроси от разговора си с Путин е разбрал, че руският президент е много добре запознат не само със структурата на самата централа, но и с достъпа до електроенергия, с външните енергийни източници и др. "Това е съоръжение, което той познава много добре", е заключението на шефа на МААЕ.

На въпрос за мисията през септември месец, която ръководи лично, Гроси увери, че е инспектирано всичко, което е трябвало, макар и да признава, че е имало области, в които са били ограничени.

Гроси отново изтъкна необходимостта от създаване на зона за безопасност около АЕЦ-а, за да се предотврати възможността за ядрена катастрофа. "Докато не защитим тази централа, съществува вероятност от ядрена катастрофа", каза той.

Според Гроси ситуацията около АЕЦ "е безпрецедентна в много отношения, нестабилна и изисква спешни действия".