Взривове отново разтърсиха района на АЕЦ Запорожие тази сутрин и вчера вечерта, съобщава генералния директор Рафаел Гроси на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Щети са нанесени на сгради, системи и оборудване на украинската атомна електроцентрала, а данни за пострадали няма. Към момента не е нарушена ядрената безопасност и сигурност на АЕЦ Запорожие.

От екипът на МААЕ посочват, че са успели да видят от прозорците си някои от експлозиите, които тази сутрин са били около дузина през кратък интервал от време.

Взривове в Запорожие, обстрел по села в Никопол
Обновена

Взривове в Запорожие, обстрел по села в Никопол

Сблъсъци основно в Източна Украйна

Генералният директор Гроси заяви, че е недопустимо да продължават ударите върху най-голямата атомна електроцентрала в Европа и настоява Русия и Украйна да въведат зона ядрена безопасност и сигурност около АЕЦ Запорожие. Този призив бе коментиран няколко пъти по време на консултации между двете държани, но досега така и не се е стигнало до споразумение.

Няма да се откажа, докато тази зона не стане реалност, заяви Рафаел Гроси.

Припомняме, на 18 ноември Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) гласува резолюция, в която се изисква Москва да изтегли военните си и другия персонал от АЕЦ "Запорожие" и да прекрати всякакви дейности в украински ядрени съоръжения. Предложението бе подкрепено от мнозинството в Съвета, който включва представители на 35 държави.

На 5 ноември външното електрозахранване на украинската Запорожка атомна електроцентрала бе възстановено, след като на 3 ноември бе изключено поради руски обстрел.

Запорожката АЕЦ отново е изключена от мрежата

Запорожката АЕЦ отново е изключена от мрежата

Централата е под контрола на руските сили от март месец насам