Външното електрозахранване на украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) отново е било възстановено. Това съобщи генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитирайки информация, получена от екип от експерти, присъстващи в завода.

Двата външни електропровода са били ремонтирани и повторното свързване е започнало в петък следобед.

МААЕ: Последните атаки срещу  Запорожката АЕЦ налагат спешна зона за сигурност

МААЕ: Последните атаки срещу Запорожката АЕЦ налагат спешна зона за сигурност

Съобщава се за обстрел на 26-27 септември

Около 22:00 часа е било възстановено електрозахранването на всичките шест блока на ЗАЕЦ, а осемте работещи аварийни дизел-генератора са изключени и поставени в режим на готовност.

Няма промяна в експлоатационното състояние на всички блокове.

"Повторните прекъсвания на електрозахранването твърде ясно демонстрират изключително сериозната ситуация на ядрена безопасност и сигурност, пред която е изправена тази голяма атомна електроцентрала. Досега персоналът винаги е успявал да поддържа безопасната работа на шестте блока. Но не може да продължава така. Многократно съм призовавал за спешно създаване на зона за ядрена безопасност и сигурност около Запорожката атомна електроцентрала, за да се предотврати ядрена авария. Не можем да си позволим да губим повече време. Трябва да действаме, преди да е станало твърде късно", заяви Гроси.

През последните седмици генералният директор Гроси се включи в разговори на високо ниво както с Украйна, така и с Русия, целящи да постигнат съгласие и прилагане на такава зона около ЯЕЦ възможно най-скоро, се казва още в изявлението на МААЕ.

Запорожката АЕЦ отново е изключена от мрежата

Запорожката АЕЦ отново е изключена от мрежата

Централата е под контрола на руските сили от март месец насам

Припомняме, че преди два дни Ядрената електроцентрала "Запорожие" отново бе изключена от от електропреносната мрежа след руски обстрел. Според украинският оператор "Енергоатом" останалите електропроводи за високо напрежение линиите са били засегнати и повредени от руски обстрел.

Електроцентралата се захранваше само от дизелови генератори. Запасите от дизелово гориво са достатъчни за 15 дни.

Атомната електроцентрала е най-голямата в Европа. От март месец насам, десетина дни след началото на руската инвазия в Украйна е окупирана от руски войски, но се експлоатира от украински работници.

До този момент площадката на електроцентралата е била многократно удряна от снаряди, няколко пъти изключвана от мрежата, а от края на лятото ударите зачестиха. Двете страни взаимно се обвиняват за това.

През септември ядрената централа бе посетена и от служители на МААЕ, обезпокоени от ситуацията по сигурност. Тогава започнаха и преговори с посредничеството на шефа на международната агенция Рафаел Гроси за създаване на зона за сигурност около централата. В последните седмици няма информация за техния ход, след като Гроси съобщи за малки успешни стъпки.

Русия строи неизвестен обект в Запорожката АЕЦ

Русия строи неизвестен обект в Запорожката АЕЦ

Тече анулиране на украинските пропуски на служителите

В момента на територията на Украйна има екип на МААЕ, който проверява два обекта по повод твърденията на Русия за създаване и евентуално използване на "мръсна бомба".