Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) гласува за резолюция, в която се изисква Москва да изтегли военните си и другия персонал от АЕЦ "Запорожие" и да прекрати всякакви дейности в украински ядрени съоръжения.

В документа се изразява и дълбока загриженост относно натиска върху персонала по поддръжката на украинската АЕЦ, както и от многократното прекъсване на външното електрозахранване в резултат на обстрела на прилежащата територия.

Резолюцията беше подкрепена от мнозинството в Съвета, който включва представители на 35 държави. Русия и Китай се противопоставиха. Седем държави - Индия, Пакистан, Саудитска Арабия, Виетнам, Южна Африка, Кения и Намибия - се въздържаха от гласуване.

Това е третата резолюция на МААЕ относно ядрената безопасност в Украйна от началото на руската инвазия през февруари тази година.

За Москва е разумно създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

За Москва е разумно създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Русия като цяло подкрепя идеята на МААЕ

Коментирайки документа, руската страна обвини международната организация, че политизира работата си, а самата резолюция нарече "непрофесионално изготвена, надхвърляща мандата на Агенцията и съдържаща фактически грешки".

"На днешното заседание на Съвета на гуверньорите на МААЕ беше приета резолюция относно ядрената безопасност, сигурността и гаранциите в Украйна, която е непрофесионално изготвена, излиза извън мандата на Агенцията и съдържа фактически грешки. Това е поредната стъпка към политизиране на работата на МААЕ", се казва в изявление на руската дипломатическа мисия, публикувано в канала ѝ в Telegram.

МААЕ не откри признаци Украйна да подготвя "мръсна бомба"

МААЕ не откри признаци Украйна да подготвя "мръсна бомба"

Приключи проверката в три обекта в страната

Резолюцията на МААЕ идва на фона на предположенията, че следващата стъпка от контраофанзивата на украинските въоръжени сили ще бъде насочена именно към Запорожката област. А в последните две седмици масираните руските атаки са насочени предимно към украинската енергийна инфраструктура. И тази нощ, след атаките от вчера, 10 млн. украинци са без електроснабдяване. 

От друга страна може да се очаква сериозен отпор от страна на руската власт, тъй като Запорожката област е една от четирите анексирани от Кремъл, след проведен контролиран референдум, непризнат от международната общност.

Припомняме, че през октомври месец директорът на Запорожката АЕЦ Игор Мурашов бе задържан от руските окупационни сили на път за работа и определено време неговото местонахождение не беше известно. По-късно той бе освободен и от Русия бе разпространена информация, че той е "сътрудничил под натиск с украинските въоръжени сили". По-късно от изявление на МААЕ стана ясно, че Мурашов няма да продължи работа в централата. Все още не е ясно кой го е заместил на поста му.

Промениха ли Китай и Индия позицията си за войната на Русия?

Промениха ли Китай и Индия позицията си за войната на Русия?

Със сигурност има нетърпение в един свят, уморен от война