Повечето държави членки на ръководената от ООН Международна агенция за атомна енергия са подкрепили резолюция, внесена от Канада и Полша по искане на Украйна, която не е член на МААЕ. Обсъжданията се проведоха при закрити врата.

Резолюцията е приета с 26 гласа "за" и два гласа "против" - тези на Русия и Китай. Шест държави (Египет, Южна Африка, Сенегал, Виетнам, Индия и Пакистан) са се въздържали. Мексико и Бурунди не са присъствали.

Както съобщава Reuters в резолюцията се призовава Русия "незабавно да прекрати всички дейности в Запорожската атомна електроцентрала и около нея, в Чернобилската атомна централа както и във всяко друго ядрено съоръжение в Украйна", за да може компетентните украински власти за запазят или бързо ва възстановят пълния си контрол.

АЕЦ Запорожие спря напълно

АЕЦ Запорожие спря напълно

И последният блок 6 се охлажда

В доклада се казва, че окупирането на централата "значително увеличава риска от ядрена авария".

На практика формулировката й повтаря резолюция, подкрепена от Общото събрание на ООН в вчера.

Русия заяви, че резолюцията се основава на "политически мотивирани лъжи и грешки".

В почти моментална реакция от страна на Русия се казва: "Западните страни прокараха антируска резолюция по украинския въпрос в Съвета на управителите на МААЕ", докато по-голямата част от света (т.е. тези, които гласуваха против нея и се въздържаха) не я подкрепят."

На 6 септември МААЕ представи доклад за мисията, в които изброи повредите и предупреди за рисковете. Докладът настоя за създаване на зона за сигурност в и около централата. Само дни по-късно МААЕ излезе с остро предупреждение, че ситуацията вече е в най-критичната си фаза.

ISW: Путин може да използва неутралната МААЕ, за да му признаят права

ISW: Путин може да използва неутралната МААЕ, за да му признаят права

И да се опита да създаде процес, аналогичен на Минските споразумения