Обстрелът е унищожил енергийната инфраструктура в украинския град Енергодар, където живее персоналът, управляващ държаната от Русия АЕЦ Запорожие, което представлява нарастваща заплаха за централата, казаха в петък ядрените наблюдатели на ООН, съобщават "Ройтерс" и "Блумбърг".

Операторите на окупираната от Русия АЕЦ в Украйна скоро може да се наложи да използват последната си линия на защита, за да предотвратят ядрена авария, според най-сериозното предупреждение, издадено досега от наблюдателите на Международната агенция за атомна енергия.

Продължаващият обстрел около Запорожката атомна електроцентрала прекъсна захранващите кабели и направи слоевете резервни системи за безопасност неефективни, се казва в пространно изявление на агенцията на ООН от генералния директор Рафаел Мариано Гроси.

Украйна: Русия иска да ни открадне Запорожката АЕЦ

Украйна: Русия иска да ни открадне Запорожката АЕЦ

Увеличава се рискът от авария

Сега енергийните системи в близкия град Енерходар са унищожени от обстрел, което води до пълна загуба на електроенергия, вода и канализационни системи.

МААЕ нарече ситуацията "все по-ужасна" и повтори призивите към двете страни да създадат зона за безопасност и сигурност около АЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

"Това е неустойчива ситуация и става все по-несигурна", каза Гроси.

Персоналът на Запорожката АЕЦ е малтретиран от руските сили, като двама от тях са бити до смърт, пише АФП, позовавайки се на ръководителя на оператора на централата Петро Котин.

"Постепенно беше установен режим на полицейски тормоз над персонала", каза ръководителят на Енергоатом, украинско държавно предприятие, което управлява най-голямата ядрена централа в Европа, добавяйки, че персоналът е "изтезаван" и " 'бит.''

Задържани са около 200 служители на АЕЦ, отбеляза Котин.

Русия съобщава за опит за десант на Енергодар

Русия съобщава за опит за десант на Енергодар

Според руското военно министерство целта е да се превземе Запорожката АЕЦ