Руските медии съобщават за опит за десант на украински войски тази нощ край Енергодар, контролирана от Русия част на Запорожка област, която приковава и международното внимание поради намиращата се в района АЕЦ - най-голямото ядрено съоръжение в Европа.

За Интерфакс ръководителят на администрацията на града Александър Волга съобщава, че опитът на украинците да навлязат на територията е отблъснат.

От думите му става ясно, че е имало опит да пробив от Никопол, Днепропетровска област, в посока Каменка-Днипровска, на около 10 км от Енергодар.

Енергодар остана без ток и водоснабдяване

Енергодар остана без ток и водоснабдяване

Местните власти съобщават за удари и експлозии

Той посочва и че преди това украинските военни са нанесли артилерийски удар по електропреносната мрежа в подстанция Лъч. Волга докладва, че мрежите са вече ремонтирани.

Енергодар обаче остава без електрозахранване.

Това е третият опит за десант на украински десантни войски край Енергодар от началото на септември. По информация на руските медии предишните опити са били направени през нощта на 1 и 3 септември. Според руското Министерство на отбраната целта е била да се превземе Запорожката атомна електроцентрала.

Украйна: Русия иска да ни открадне Запорожката АЕЦ

Украйна: Русия иска да ни открадне Запорожката АЕЦ

Увеличава се рискът от авария