Ръководителят на украинския атомен енергиен оператор "Енергоатом" обвини Русия в четвъртък, че се опитва да "открадне" най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ, като я изключи от украинската електрическа мрежа и я остави на ръба на радиационна катастрофа, предава Associated Press.

Запорожката атомна електроцентрала е без външен източник на електроенергия от понеделник и получава захранване за собствените си системи за безопасност от единствения от шестте й реактора, който остава в експлоатация, каза шефът на "Енергоатом" Петро Котин пред АП.

"Опитваме се да поддържаме този блок да работи колкото е възможно повече, но в крайна сметка той ще трябва да бъде спрян и тогава станцията ще премине към дизелови генератори", каза той, добавяйки, че такива генератори са "последната защита на станцията преди радиационна злополука."

Украйна и Русия си размениха вината за обстрела, който повреди части от централата, както и електропроводите, които я свързват с електрическата мрежа на Украйна и осигуряват захранване за критичните охладителни системи, които са необходими за предотвратяване на срив.

МААЕ: На Запорожката АЕЦ са нарушени всичките седем компонента, гарантиращи ядрената й сигурност

МААЕ: На Запорожката АЕЦ са нарушени всичките седем компонента, гарантиращи ядрената й сигурност

Докладът на МААЕ е съставен на база наблюденията и заключенията на международни експерти, които са били в АЕЦ-а от 28-и април до 5 септември.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия на ООН Рафаел Гроси предупреди Съвета за сигурност на ООН тази седмица, че "може да се случи нещо много, много катастрофално" в централата и призова Русия и Украйна да създадат "зона за сигурност" около централата.

Котин каза, че руснаците "имат лудата идея да превключат Запорожката АЕЦ към руската електроенергийна система; всъщност те се опитват да откраднат Запорожката атомна електроцентрала от Украйна и да откраднат цялата електроенергия, която тя произвежда."

Той каза, че руснаците са дали на ръководството на централата план от 10 страници преди около три или четири седмици за свързване на централата към електрическата мрежа на Крим, анексиран от Русия през 2014 година.

В същия ден руснаците започнаха да обстрелват електропроводите, които свързват централата с украинската мрежа, а в понеделник последната линия беше прекъсната, каза Котин.

Това остави централата в "островен режим", което означава, че получава енергия от единствения си работещ реактор, изключително необичаен и нестабилен начин за работа на ядрена централа, който според него не трябва да продължава повече от два часа, но сега е в сила за повече от три дни.

"Всеки момент блокът може да бъде спрян напълно и след това единственият източник на енергия за цялата атомна централа ще бъде дизелов генератор", каза той. Въпреки че на място има 20 генератора, "ако един от тези дизелови генератори се повреди, последствията могат да бъдат много плачевни и лоши за радиационната опасност на Запорожката АЕЦ".

Котин каза, че централата има достатъчно дизелово гориво за 10 дни. След това ще трябва да се доставят по около 200 тона дизелово гориво дневно за генераторите, което според него е "невъзможно", докато централата е окупирана от руските сили.

Той каза, че свързването на централата с руската мрежа също е практически невъзможно предвид военните действия в района.

"Няма друго решение освен де-окупацията на ЯЕЦ, предаването на централата под контрола на украинската страна или международните организации за сигурност", каза Котин пред АП.

Запорожката АЕЦ беше превзета от руските сили в началото на войната, но все още се управлява от украински инженери, които според Котин работят под тежък психологически натиск.

"Мога да кажа, че повечето хора, които работят там, са проукраински настроени. Всеки, който открито изрази тази проукраинска позиция, бива отвличан, малтретиран, бит", каза той.

Междувременно боевете продължиха близо до централата, тъй като градовете Никопол и Марганец, които се намират срещу централата от другата страна на река Днепър, бяха подложени на руски обстрел през нощта, като бяха повредени жилищни сгради, училище, някои промишлени съоръжения и електропроводи, каза губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко.

"Ядрената заплаха не намалява поради безумните действия на Русия и ние трябва да разгледаме всички възможни сценарии, включително най-лошия", каза Резниченко по телевизията.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова жителите на окупираните от Русия райони в близост до електроцентралата да се евакуират, добавяйки, че украинските власти са призовали руснаците да създадат хуманитарни коридори за евакуация на жителите, но не са получили отговор.

Украйна съобщава за тежък руски обстрел край Запорожката АЕЦ

Украйна съобщава за тежък руски обстрел край Запорожката АЕЦ

Най-малко 11 сгради в Никопол са повредени