Украйна обмисля изключването на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала от съображения за сигурност и се тревожи за запасите от дизелово гориво, използвано за резервните генератори. Това съобщи на брифинг главният държавен контрольор по ядрена и радиационна сигурност на Украйна Олег Кориков, цитиран от "Гардиън".

В доклад, представен на Съвета за сигурност на ООН вчера, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че нейните експерти са установили значителни щети в ядрената централа.

Генералният директор Рафаел Гроси заяви, че неговият екип е станал непосредствен свидетел на обстрела в близост до електроцентралата и е потвърдил присъствието на руски войници и военна техника.

МААЕ: На Запорожката АЕЦ са нарушени всичките седем компонента, гарантиращи ядрената й сигурност

МААЕ: На Запорожката АЕЦ са нарушени всичките седем компонента, гарантиращи ядрената й сигурност

Докладът на МААЕ е съставен на база наблюденията и заключенията на международни експерти, които са били в АЕЦ-а от 28-и април до 5 септември.

В доклада се посочва и че украинският персонал работи под постоянен силен стрес и натиск, което създава повишена възможност за допускане на човешки грешки.

МААЕ изрази "сериозно загриженост" за "безпрецедентната" ситуация в централата, която се контролира от руските сили, но се управлява от украински техници, и призова за временни мерки за предотвратяване на ядрена катастрофа.

Украинският персонал работеше под постоянен силен стрес и натиск, особено с ограничения брой на наличните служители, пише в доклада и се допълва: "Това не е устойчиво и може да доведе до увеличаване на човешките грешки с последици за ядрената безопасност".

Въпреки че продължаващият обстрел все още не е предизвикал ядрена авария, той продължава да е постоянна заплаха за ядрената сигурност с потенциално въздействие върху критични функции за безопасност, което може да доведе до радиологични последици от съществено значение, предупреждават инспекторите.

ISW: Путин може да използва неутралната МААЕ, за да му признаят права

ISW: Путин може да използва неутралната МААЕ, за да му признаят права

И да се опита да създаде процес, аналогичен на Минските споразумения

Участъците, повредени от обстрела, включват резервоар за смазочно масло на турбина и покриви на различни сгради.

Играем си с огъня и може да се случи нещо много, много катастрофално, предупреди Гроси.

ООН призова за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ. Генералният секретар Антониу Гутериш настоя за изтеглянето на руските окупационни войски и ангажимента на украинските сили да не влизат в централата.

От своя страна посланикът на Русия в ООН Василий Небензя заяви преди срещата на съвета на ООН, че ако руските войски се изтеглят от централата, "украинците незабавно ще се намесят и ще развалят всичко".

МААЕ препоръча създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

МААЕ препоръча създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Настоява се извеждане на военната техника от зоната на реакторите