Тежки боеве се водят и днес в райони близо до окупираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна, след като Киев предупреди, че може да се наложи да изключи електроцентралата, за да избегне бедствие, съобщава "Ройтерс".

В ежедневната си сутрешна актуализация генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че някои населени места в близост до централата са били подложени на силен обстрел в последното денонощие от "танкове, минохвъргачки, цевна и реактивна артилерия".

През нощта руските сили четири пъти са изстреляли ракети и са открили огън с тежка артилерия по близкия град Никопол, съобщи в "Телеграм" областният управител на района Валентин Резниченко. По негови данни са повредени най-малко 11 къщи и други сгради.

Вчера Украйна предупреди, че може да се наложи да затвори ядрената централа и призова жителите в районите в близост до засегнатото съоръжение да се евакуират заради собствената си безопасност.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела край централата, който създава предпоставки за ядрена катастрофа. Руските сили превзеха АЕЦ-а скоро след нахлуването си в Украйна на 24 февруари, но централата все още се обслужва от украински персонал.

Украйна обмисля да изключи Запорожката АЕЦ

Украйна обмисля да изключи Запорожката АЕЦ

От съображения за сигурност

Микола Лукашук, ръководителят на областния съвет на Днепър, заяви в "Телеграм", че руснаците обстрелват Никопол от посока Енергодар - главният град, обслужващ Запорожката АЕЦ.

Окупаторите умишлено обстрелват цивилни обекти, за да тероризират населението, написа Лукашук.

От своя страна Русия отрича целенасочено да атакува цивилни в своята "специална военна операция" за разоръжаване и "денацификация" на Украйна.

Днес руската държавна агенция ТАСС съобщи, позовавайки се на назначения от Москва ръководител на администрацията на Енергодар Александър Волга, че украинските сили не са нанасяли артилерийски удари по централата.

Не са наблюдавани артилерийски удари по централата, но периодично долитат безпилотни самолети, съобщи Волга, цитиран от ТАСС.

По негови думи през последните две денонощия на територията на ядрената централа са пускани снаряди от дронове.

ООН вече призова за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ. Генералният секретар Антониу Гутериш настоя за изтеглянето на руските окупационни войски и ангажимента на украинските сили да не влизат в централата.

От своя страна посланикът на Русия в ООН Василий Небензя заяви преди срещата на съвета на ООН, че ако руските войски се изтеглят от централата, "украинците незабавно ще се намесят и ще развалят всичко".

В доклад, представен на Съвета за сигурност на ООН, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че нейните експерти са установили значителни щети в ядрената централа.

В документа се посочва, че украинският персонал работи под постоянен силен стрес и натиск, което създава повишена възможност за допускане на човешки грешки.

МААЕ: На Запорожката АЕЦ са нарушени всичките седем компонента, гарантиращи ядрената й сигурност

МААЕ: На Запорожката АЕЦ са нарушени всичките седем компонента, гарантиращи ядрената й сигурност

Докладът на МААЕ е съставен на база наблюденията и заключенията на международни експерти, които са били в АЕЦ-а от 28-и април до 5 септември.